Hogyan lesz a spenótból pesto?
Itt a tavasz, és lassan lehet szüretelni a bébispenótot, szerencsésebbeknek a kertből is, nem csak a Spar polcairól. A tavasz első zöldsége ez, nekem is az ablakban nőtt, HAHAHA!
Annyira tele volt a kezem amikor kiszálltam a kocsiból, hogy a spenót már elakadt a logisztikán, csak a fejem tetején tudtam volna beegyensúlyozni, de fújt a szél, így felraktam az ablakba, hogy majd bentről beemelem. Így termett az ablakomba spenót... Ha belegondolok, lehet az idén ablakparadicsom, -eper, -áfonya. És ha ezek jól mennek, őszre a fás szárúakkal is teszek egy próbát, pl. körte, alma.... A banán már nagyon nagyképűnek tűnne, azzal jövőre kísérletezek. :D
Spenót-pesto készült, amiről csak annyit, hogy nagykorú B. Ákos egy szép reggelen nálunk kezdett, és először visszautasította a reggelit, de aztán meggondolta magát, mondván "na jó megkóstolom" és 3 pestos kifli is belé ugrott anélkül, hogy saját bevallása szerint éhes lett volna. Mondjuk Ákos az én tapasztalatom szerint amúgy is szoros barátságot ápol a spenóttal. Majd erről nyilatkoztatjuk itt.
Spenót pesto hozzávalók:
100 g spenót
1 csokor menta
1 csokor petrezselyem
friss citromlé, és -héj
100 g feta sajt
1 marék dió (ez nekem 80 g)
só, bors,
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj (kezdésnek 5-6 kanál, aztán amennyit még kér)
A diót pirítsuk meg, majd vegyük elő a turmixgépet, és tegyük bele az olajat, spenótot, mentaleveleket, petrezselymet, fetát, diót, fokhagymát. A citromlével, héjjal és a sóval, borssal, olajjal pedig bánjunk óvatosan, finoman adagoljuk, ízlés szerint.
Az olajból akkor szoktam többet rakni, ha azonnal felhasználom tésztára, mert akkor folyhat kicsit jobban is. Ha szendvicskrémnek használjuk, akkor kevesebb olajjal jobban használható, konyha- és fogyasztó-barátabb a krém. Olajjal a tetején elzárva a levegőtől, 5-6 napig biztos eláll. Ennél több ideje nálam még nem volt soha a hűtőben csücsülni.
Azért nagyszerű etűd ez, mert simán lehet gyakorolni a pesto készítést, ezek nem túl drága alapanyagok, és kitűnően lehet egyensúlyozni a citrommal, sóval, amíg megtaláljuk a legtökéletesebb ízeket. Kalandra fel, legyünk spenót (be)termelő nagyhatalom!
Utolsó kommentek