Amikor befejeződött az iskola és a nagymamám felé vettük az irányt a tesómmal, mindig tudtuk, hogy valami nagyon finom fog várni minket a konyhában, amit megérkezésünk és a vakáció örömére készített nekünk, Ómika. (A nagypapák pedig Ópikák voltak, jó mi? És még én csodálkozok, hogy a mai napig Bébi vagyok? Hülye egy család, na mindegy.) Igazából 4 dolog lehetett: meggyes gombóc, meggyes kelt pite, rétes vagy fánk. A pite a rétes, és a gombóc között nem tudnék sorrendet mondani, a fánk meg a második. Ma már a fánk egyébként sokkal lejjebb csúszott a kedvencek között, de az előbbiek még mindig jól tartják magukat. Csupa nosztalgiából, a vakáció örömére készült egy meggyes kelt pite.
Kicsit mondjuk csaltam. A darázsfészek tésztájából készítettem másfél adagot, és a fél adagból ezt a kerek pitét készítettem, de egy nagyobb tepsibe is elég lett volna, akkor legalább nem nőttek volna ekkorára a csigák.
Ha elkészítitek a 400 g lisztből a tésztát, abból 2 közepes tepsi lesz.
Hozzávalók:
400 g liszt
2 tojás sárgája
20 g élesztő
40 g vaj
40 g cukor
250 ml tej
1/4 tk só
2 ek zsemlemorzsa, + 3 ek cukor a tészta megszórásához
1000 g meggy
400 g tejföl
1 tojás
1 vaníliáscukor
A tejet kézmelegre melegítjük, és egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és várunk amíg felfut. Ekkor az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki. Én kenyérsütőben szoktam keverni, akkor a tej és a tojássárgája kerül alulra, a többi rá, és dagasztó menü alatt kb 10-12 percig dagasztom a tésztát. Ha kész, tegyük tálba, és kelesszük meleg helyen 45 percig.
A tésztát kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, és egy kicsivel nagyobbra mint a tepsi, vagy a formánk. A kivajazott tepsibe tesszük a tésztát, és a szélekhez benyomkodjuk a felesleget, ezzel egy vastagabb részt képezve körben a széleken. A tésztát megszórjuk a zsemlemorzsás cukorral.
A mosott, magozott meggyet a tésztára rakjuk, úgy, hogy a tésztát ne is lássuk, csak a széleken, a meggy minden négyzetcentit befedjen. A tejfölbe keverjük a vaníliáscukrot és a tojást, majd rákanalazzuk a meggyre.
220 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc után 200 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, aztán még kb 10 perc alatt készre sütjük.
A cukorra megint azt tudom mondani, hogy mindenki változtassa ízlésének megfelelően, én erre a kerek tortaformára egyébként csak 1 kanál cukrot szórtam, amitől finom savanykás maradt, de én nem szeretem az édes sütiket, ugye.
Egyébként nálunk a 2 tepsi leosztása az volt, hogy az egyik meggyes, a másik sós-kapros túrós. Azt ismeritek? Túró, tejföl, tojás só, és egy nagy marék, finomra vágott kapor.
Nagyon jó volt a nyarat ezzel az emlékkel kezdeni, mert mind a süti, mind az emlékek igazán szívmelengetőek voltak. A képekért elnézést, vannak, amikor nem olyanok a körülmények... azért remélem, lesz aki kipróbálja.
Utolsó kommentek