A szilvás kelt lepény a meggyes szeptemberi változata, minthogy nehéz mostanában friss meggyhez jutni, hiába van sapkám, amit még tele is tudnék szedni vele. Bezzeg szilva, van dögivel és ahoz még sapka sem kell, van kosaras kiszerelés. Ha valakinek nincs meg az idevonatkozó vicc jelezze.
Nem mindegy viszont, hogy milyen a szilva. Ehez az a jó, amelyik kissé puha, és kicsit zöldes szinű a belseje. Ez ugyanis amikor sütjük, rengeteg lét ereszt, a szilva héja pedig csodás színt ad neki, mert kioldódik. A fotón látható sajnos nem ez volt. Pedig két adagnyit sütöttem, ezt a képen láthatót, és egy szögletes tepsit is, az viszont másik szilvából volt, és az sokkal finomabb. meg szebb is lett, minthogy a kifolyt szilvalé megszinezett mindent.
Hozzávalók:
400 g liszt
2 tojás sárgája
20 g élesztő
40 g vaj
40 g cukor
250 ml tej
1/4 tk só
2 ek zsemlemorzsa, + 3 ek cukor, +1/2 mk fahéj a tészta megszórásához
1300 g szilva
500 g tejföl
2 tojás
2 vaníliáscukor
A tejet kézmelegre melegítjük, és egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, és várunk amíg felfut. Ekkor az összes hozzávalóból lágy tésztát dolgozunk ki. Én kenyérsütőben szoktam keverni, akkor a tej és a tojássárgája kerül alulra, a többi rá, és dagasztó menü alatt kb 10-12 percig dagasztom a tésztát. Ha kész, tegyük tálba, és kelesszük meleg helyen 45 percig.
A tésztát kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra, és egy kicsivel nagyobbra mint a tepsi, vagy a formánk. A kivajazott tepsibe tesszük a tésztát, és a szélekhez benyomkodjuk a felesleget, ezzel egy vastagabb részt képezve körben a széleken. A tésztát megszórjuk a zsemlemorzsás cukorral.
A mosott, magozott szilvát a tésztára rakjuk, úgy, hogy a tésztát ne is lássuk, csak a széleken, a szilva minden négyzetcentit befedjen. A tejfölbe keverjük a vaníliáscukrot és a tojást, majd rákanalazzuk a szilvára.
220 C-ra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc után 200 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet, aztán még kb 10 perc alatt készre sütjük.
Két tepsi lesz a tésztából.
Nekem most az meleg annyira jót tett a tésztámnak, és a kelés folyamatának, hogy életem legjobb kelt tésztáját sikerült elkészítenem.
Szeressétek, és süssétek amig lehet, mert aztán elmúlik hamarosan ennek a friss gyümölcsnek is az ideje.
Utolsó kommentek