Rátaláltam a legegyszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb sütire, amihez valaha szerencsém volt. Még sütés előtt biztos voltam benne, hogy elbűvöl majd. Ez valami olyasfajta megérzés, mint egy később barátsággá, vagy szerelemmé váló első összepillantás.
Az eredetét „régi hagyományos orosz” receptként jelölték, és a kommentelők ezt több ízben meg is erősítették, orosz nagymamákra, vagy anyósokra hivatkozva. Már az egyszerűsége miatt megérdemli, hogy kitüntetett figyelemben részesítsük, de ha hozzátesszük, hogy az íze felejthetetlen, a látvány tökéletes, és megnyugtató, a variálhatósága végtelen, és szintén lényeges szempont gazdasági válság esetén, hogy igazán olcsó, sőt az ár-érték arány,- ami egy süteménynél furcsa szempont, de figyelembe vehető – szinte utánozhatatlan, mert mindkettőben a legjobbat nyújtja, akkor egyedülállóan tökéletes receptre bukkantunk.
Tudom, hogy unalmas, de nem tudok leállni a dicsérettel, és a magasztaló szavakkal, egyszerűen fantasztikus.
Mindenkit arra bíztatok, hogy ha szeretne kedvet kapni a sütéshez (és beszél angolul), vagy csak élvezi, szemezgessen a kommentek között, mert érdemes. Rég tapasztaltam bárhol bármivel kapcsolatban ilyesfajta lelkesedést. Igazán vérpezsdítő .Abba meg aztán bele se merek gondolni, hogy mennyien szeretheik ahhoz képest, ahányan kommentet hagytak. Mert ez ugye mindig a sokszorosa.
Én nem fértem a bőrömbe, és magamra, illetve a konyhai készleteimre igazítottam a receptet, de bizonyosan legközelebb az alap változatot fogom elkészíteni, mert már pontosan tudom, hogy megérdemli.
Leírom az alapreceptet, és aztán elmondom én miként szabtam magamra.
Hozzávalók:
6 nagy savanyú zöldalma pl. Granny Smiths
3 nagy tojás
200g cukor
1 fél rúd vanília belseje, vagy 1 tk vanília eszencia
125g liszt
porcukor, és fahéj a kész süti szórásához
Én mindössze annyit változtattam, hogy mivel csak 3 almám volt itthon, egy csomag aszalt sárgabarackot megáztattam némi Grappinoban ( Burgerland szőlőhegyein készült pálinkához hasonló alkohol) ami pálinkával simán helyettesíthető,és ezt tettem az alma mellé, amitől fantasztikus lett. Tehát csak annyi, hogy az alma egy részét ezzel a darabolt barackkal helyettesítettem.
Az almákat hámozzuk, magozzuk, nyolcadoljuk, majd a nyolcadokat negyedeljük. Az egész tojásokat a cukorral kézi mixerrel elkezdjük habosra keverni, míg sűrű, világos nem lesz. Hozzáadjuk a vaníliát, és én egy csipet sót is. Hozzákeverjük a lisztet, de nem a mixerrel, hanem egy kanállal. Az almákat hozzákevertem a tésztához, és úgy öntöttem a papírral bélelt vajas tortaformába. Eredetileg az almákat kellett volna a formába tenni, majd ráönteni a tésztát, de szerintem sokkal macerásabb a formában dolgozni, tömöríteni..., mint a keverőtálban kényelmesen óvatosan dolgozni.175C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem.
Remélem ti legalább annyira fogjátok szeretni mint én.
Utolsó kommentek