HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Héjában sült krumpli, pecorinos granolatával

2012.02.24. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A sok krumplievéstől állítólag büdös lesz az ember lába. Bár nem ismerek senkit, aki ezt a népi bölcsességet alátámasztaná, szoktam viccelődni vele itthon, és például erre (is) hivatkozva szoktam felmenteni magam a krumplisütés alól. 

 

Most viszont találtam egy krumplit, ami sült, amitől tényleg büdös lesz az ember, bár nem a lába, sokkal inkább a szája és a bőre, végül az egész lakást átjárja a granolátás sültkrumpli illata, és mégis a mennyben érzi magát mindenki, aki részese az élménynek, legyen az bármely része is.

Fantasztikus dolog ez a granolata, és nem is értem, miért nem lett még divattá az itthoni konyhákban, amikor minden tulajdonsága erre predesztinálja, és nagyon is megérdemelné.

Az elkészítése is nagyon szeretetreméltó. Minden illatozik, minden szép, és minden finom, kell e ennél több egy konyhában?

Hozzávalók:

1 kg krumpli (lisztes, azaz magas keményítő tartalmú)

4-5 ek olíva olaj

4 ek reszelt pecorino, vagy parmesan sajt

4 gerezd fokhagyma

3 cs petrezselyem

só, bors


 

A krumplit héjában megfőzzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a főtt krumplikat, és a kloffoló rücskös felével kb 1cm vastagra nyomjuk szét a krumplikat. Kicsit furcsa lesz, de ez a cél, hogy minél jobban kilapítva keveredjen a krumpli héja és a belseje, mert minden része ropogósra kell, hogy süljön. Locsoljuk meg az olajjal, és enyhén sózzuk, borsozzuk. 220C-on süssük meg a szétnyomott krumplikat, szép aranyszínűre, ropogósra.

Eközben a petrezselymet és a fokhagymát vágjuk apróra, és a reszelt sajttal keverjük össze. Ha megsült a krumpli, hagyjuk kicsit hűlni, (hogy a sajt már ne olvadjon rá,) majd a granolatát keverjük össze a krumplival. Ha mindenhol finoman körbeveszi a fűszer, csak tányérra kell tenni.


 

Tulajdonképpen köretként funkcionál az étel, de én simán a jobb kezem ügyébe tennék egy tállal, egy snapszer -vagy egyéb kártya-este alkalmával, és egy bambuszpálcával szépen egyesével felszurkálva nassolnám a ropi, vagy a pogácsa helyett.


 

A kötelezően ajánlott kategóriába sorolom. Vétek kihagyni, hülyeség nem megcsinálni, és bűn megenni a család elől, mire Ők is hazaérnek.

 

Egyéb kruplik: Levélen sült krumplicsiga, Zelleres krumpligartin, Brokkolis töltött krumpli

 

10 komment

Címkék: zöldség köret sós sütök főzök

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr514189113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2012.02.24. 15:32:27

Ne rakjatok ki ilyen képeket könyörgöm, kőkemény diétán vagyok...

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.02.24. 16:48:28

@oázis: Jó, de valahogy csak meg kellene mutatni, hogy kedvet kapjatok hozzá. Lehet hogy kidolgozok egy audio véltozatos ajánlót, ahol majd csak azt lehet hallani, ahogy esszük, és cuppogunk meg nyammogunk, sóhajtunk. Melyik lenne szimpatikusabb inkább?

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2012.02.24. 17:13:00

@sajtosbrokkoli:

pont fordítva, valamivel el kellene venni a kedvünket az ilyentől, ez a kép egy gyilkossági kísérletnek is megfelel túlsúlyosak esetében...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2012.02.24. 17:15:59

@oázis:

Ráadásul, ha túlságosan felajz a kép, esetleg megeszem a monitoromat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Nem teheted ezt az olvasóiddal. Javaslom, hogy egy védőréteget rakj a képre, hogy csak sejteni lehessen mi van alatta, és a színeket teljesen állítsd át ilyen rideg állattartásosra...

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.02.24. 19:11:41

@oázis: Túlságosan elragadott a képzeleted, nem kell semmi külső segítség, hogy simán szar gusztustalan színtelen képeket készítsek, az alapból megy, sőt sokkal több időm maradna a főzésre, csak félő, hogy akkor hamar túlsúlyos lennék én is, és akkor átmennék 90 napos blogba.

aklubisz 2012.02.27. 19:46:52

iszonyú finom, és ropogós és illatos és nekem pont kapóra jön a a diétámhoz (pont a kilencven naposhoz), mert egy ízes olajjal parmezán nélkül is megállja a helyét. meg ízes olaj nélkül is. zőccség napra ideális.

köszi szépen.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2012.02.28. 16:32:53

@aklubisz:

bocs de tudod mennyi az olaj kalóriája?

1 deci 900 kalória kerekítve

a krumpli pedig imádja magába szívni az olajat, nem is tudom van e ennél hizlalóbb kaja...

aklubisz 2012.02.28. 20:56:37

@sajtosbrokkoli: kilenc. ma habkarikát vacsoráztam :D:D

aklubisz 2012.02.28. 21:03:53

@oázis: nem tudtam eddig. szóval akkor tudományosítva, az egész tepsire kell négy kanál olaj, az mondjuk fél deci (spréből még kevesebb, de legyen fél deci) a tepsi felét bezabálja az akire főzök, szóval kétszáz kalória az olaj a krumplin. ami ropog. és fini. és illatos.

én nem tudok sajni semmi ilyen komolyan venni, ha már beáldozok valamit, akkor a maradék legyen eszméletlen durva, mutatós finom. az életkedvemből nem akarok fogyni :) (idén se lesz bikini mondjuk, ezt már most látom)
süti beállítások módosítása