A sok krumplievéstől állítólag büdös lesz az ember lába. Bár nem ismerek senkit, aki ezt a népi bölcsességet alátámasztaná, szoktam viccelődni vele itthon, és például erre (is) hivatkozva szoktam felmenteni magam a krumplisütés alól.
Most viszont találtam egy krumplit, ami sült, amitől tényleg büdös lesz az ember, bár nem a lába, sokkal inkább a szája és a bőre, végül az egész lakást átjárja a granolátás sültkrumpli illata, és mégis a mennyben érzi magát mindenki, aki részese az élménynek, legyen az bármely része is.
Fantasztikus dolog ez a granolata, és nem is értem, miért nem lett még divattá az itthoni konyhákban, amikor minden tulajdonsága erre predesztinálja, és nagyon is megérdemelné.
Az elkészítése is nagyon szeretetreméltó. Minden illatozik, minden szép, és minden finom, kell e ennél több egy konyhában?
Hozzávalók:
1 kg krumpli (lisztes, azaz magas keményítő tartalmú)
4-5 ek olíva olaj
4 ek reszelt pecorino, vagy parmesan sajt
4 gerezd fokhagyma
3 cs petrezselyem
só, bors
A krumplit héjában megfőzzük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a főtt krumplikat, és a kloffoló rücskös felével kb 1cm vastagra nyomjuk szét a krumplikat. Kicsit furcsa lesz, de ez a cél, hogy minél jobban kilapítva keveredjen a krumpli héja és a belseje, mert minden része ropogósra kell, hogy süljön. Locsoljuk meg az olajjal, és enyhén sózzuk, borsozzuk. 220C-on süssük meg a szétnyomott krumplikat, szép aranyszínűre, ropogósra.
Eközben a petrezselymet és a fokhagymát vágjuk apróra, és a reszelt sajttal keverjük össze. Ha megsült a krumpli, hagyjuk kicsit hűlni, (hogy a sajt már ne olvadjon rá,) majd a granolatát keverjük össze a krumplival. Ha mindenhol finoman körbeveszi a fűszer, csak tányérra kell tenni.
Tulajdonképpen köretként funkcionál az étel, de én simán a jobb kezem ügyébe tennék egy tállal, egy snapszer -vagy egyéb kártya-este alkalmával, és egy bambuszpálcával szépen egyesével felszurkálva nassolnám a ropi, vagy a pogácsa helyett.
A kötelezően ajánlott kategóriába sorolom. Vétek kihagyni, hülyeség nem megcsinálni, és bűn megenni a család elől, mire Ők is hazaérnek.
Egyéb kruplik: Levélen sült krumplicsiga, Zelleres krumpligartin, Brokkolis töltött krumpli
Utolsó kommentek