Tojáspánik van. Mama meg nem simán pánikol, egyszerűen sokkot kapott. Szeretném tudni, hogy hirtelen felindulásból, vagy valami külső nyomás következtében állított be 80, leírom, hogy biztos értse mindenki: NYOLCVAN tojással.
Elmeséltem Péternek, aki rögtön megosztotta velem azt a személyes élményt, amikor a vidéki rokonoktól 2 zsák répát kapott. Dermedt csend kerekedett a telefon túlsó végén, miután elmagyarázták a barátoknak, hogy éppen répát vermelnek a pincében. Hülyén veszi ki magát, amikor az ember egy új építésű társasházi pincében nem a muskátlikat teszi el télire, hanem friss répákat vermel banános dobozokba, homok és virágföld keverékébe. Arra ki sem kellene térni, hogy ez mennyivel drágább, mint megvenni a szükséges mennyiségű répát, de biztos bio volt, különben mi másért ugye?
Szóval Mama mikor büszkén letette a tojásokat, hozzátette, hogy : - De mást nem hoztam! Nem tudtam, hogy minek örüljek jobban, annak hogy így legalább be fog férni a hűtőbe, vagy annak, hogy ha bedől a forint, az ország, és az euró, tudok mit adni pár liter benzinért. Hogy legyen benzinre valóm, jöjjön egy tojás nélküli sós keksz.
Töményen sajtos, illatosan fűszeres, tökéletesen omlós. Azt azonban, hogy milyen ízű, azt mindenki maga döntheti el. Alapreceptként is érdemes számolni vele, mert annak függvényében, hogy milyen zöldfűszert esetleg zöldfűszer keveréket keverünk bele, úgy változik az íze.
Lehet zsályával, kakukkfűvel, bazsalikommal, oreganóval, vagy ezek keverékével is. Bármelyiket választjuk is, nemigen lehet vele mellélőni. A kalóriákat jobb nem számolni, vagy nagyon sokat futni, legalább a hozzávalókért, de nem a sarokra, hanem minimum a szomszéd falu boltjáig, még inkább a megyeszékhelyig meg se álljunk, na akkor, de csak akkor lehet lelkifurdalás nélkül enni.
Hozzávalók:
110g vaj
110g reszelt parmezán
1 tk kakukkfű
bors
165g liszt
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a sajtot, a fűszert a borsot, végül a lisztet. Egy fóliába, vagy sütőpapírba tegyük bele a tésztát, és tekerjünk belőle egy szalámi alakú tésztarudat. Hűtőben minimum egy órát, de akár egy éjszakát hagyjuk állni. A hideg tésztából vágjunk kb.7-8mm vastag szeleteket, és 180C-ra előmelegített sütőbe tegyük 20 percre, illetve amíg arany színűre nem pirul.
Dobozban sokáig eláll.
Ha nem nyitja ki senki.
Egyéb sós rágnivalók: sajtos snack, hűűű és ez a karfiolos falat nagyon ütős volt, Luca kommentjét hagyjátok figyelmen kívül, még nem elég bevállalós.
Utolsó kommentek