Sok-sok évvel ezelőtt, Puerto Ricoban kedvenc helyünké nőtte ki magát egy szendvicsbár. Több minden is megragadt bennem a hellyel kapcsolatban (például a mindig izzadt, fehér trikós tulajdonos, egyik kézben kés, másikban fenőalkalmatosság, vállon hanyagul átdobott gyanús színű konyharuhával), de volt egy öntetük, amit azóta sem felejtettem, használtam, vagy ettem. Ez volt a szezámos majonéz.
Mikor a karfiol steaket készítettem maradt karfiol, ami leesett a szeletek széleinél. Semmi esetre sem dobtam volna ki, így történt, hogy a szokásos hűtőmustra után, már készült is a karfiol hasé.
Hozzávalók:
1 Leveles tészta (Tante Fanny sima, nem élesztős)
400 g karfiol
300 g répa
olívaolaj
só, bors, friss kakukkfű
2 tojásból majonéz
3-4 ek szezámmag
A karfiolt vágjuk apróra, a répát reszeljük le, és kevés olívaolajon sóval, borssal, folyamatos keverés közben dinszteljük 3-4 percig.
A szezámmagot serpenyőben pirítsuk meg, a kész majonézbe keverjük bele. A karfiolos répához keverjük a majonézt, hogy kellemesen ragacsos állagú legyen.
A tésztából 12 cm széles csíkokat vágunk, és az egyik felére csíkban ráhelyezzük a karfiolos tölteléket. A töltelékre ráhajtjuk a tészta másik felét, és a széleket villával összenyomjuk. Felszeleteljük, tojással megkenjük, majd nem pirított(!), hanem sima szezámmaggal megszórjuk.
220 C-ra előmelegített forró sütőbe tesszük. Kb. 15-20 perc alatt kész.
Én magam nagyon élveztem így is, de valószínűleg egy gerezd fokhagyma akár a majonézbe, akár a karfiolhoz téve nem rontja el ezt a nassolni valót, sőt... de én még dolgoztam aznap du. így nem tettem bele.
Utána már csak a mosogatás marad.
Utolsó kommentek