A teljeskeőrlésű lisztnek van egy nagyon sajátos íze, amihez hozzá kell szokni, vagy olyan anyagokkal kell társítani, amik jótékonyan takarják a kissé fanyar, kesernyés utóízt. A cheddar sajt erre egész jó.
Azt nem merem állítani, hogy egyáltalán nem érződik rajta, de szinte csak alig. Jó lehetőség megismerkedni a tejleskiőrlésű liszt ízével. Ha valaki teljesen kezdő, esetleg felezze meg a lisztet és cserélje normál sima lisztre.
Még egy tévhitet szeretnék eloszlatni: az „egészségesebb változat”, és a tejleskiőrlés kulcsszavak azt jelentik, hogy akkor ebből bármennyit lehet enni. Sajnos ez nem így van. Attól, hogy valami teljeskiőrlésű, még nem lesz null kalóriás. Nem szeretnék és nem is tudok tudományos értekezést írni arról, hogy ha mérlegre tesszük akkor mennyi pozitív hatással bír a tk liszt, ezzel szemben pedig mennyi mínuszt ér a vaj és a zsíros sajt, de annyit mindenki jegyezzen meg, hogy a mérlegnem mindig két serpenyője van, és hogy az ételek mindig több alapanyagból állnak, ha a serpenyő egyik felébe kerül egy egészséges alapanyag, az nem hozza egyensúlyba a másik serpenyő túlsúlyát, csak kicsit enyhíti a negatív túlsúlyt.
Hozzávalók:
170g cheddar sajt
57g vaj
95g teljeskiőrlésű búzaliszt
¼ tk só
½ tk szárított hagyma
A sajtot lereszeltem, majd az összes többi hozzávalót egy késes mixerbe tettem, és tetejére a sajtot, majd morzsásra turmixoltam. Kézzel két három mozdulattal összegyúrtam, és fél órára hűtőbe tettem.
3 mm vastagra kinyújtottam, és felvágtam, majd 175C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsült.
A szárított hagymát Spárban vettem bio, az egyetlen szépséghibája, hogy nem itthon.
Egy éve: cukkinis csokitorta
Utolsó kommentek