HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Országtorta -cukrászda teszt

2012.09.14. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Igazán érdekelt mi a különbség két országtorta között, egy budai kerület ugyanazon utcájában háromszáz méterre egymástól, ahol az egyik 350,- a másik pedig 580,-HUF.

országteszt 001_3.jpg

Jácint álnévre hallgató olvasómmal elemeztük az árkülönbséget okozó lehetséges megoldásokat, de csak azt sikerült leszűrnöm a beszélgetésünkből, hogy ő realistán, (indokoltan) bizalmatlanul szemléli a minőség és az árképzés kérdéskörét, én meg (ál) naivan próbálom feltételezni, hogy a cukrászok is annyira lelkesek az országtorta ügyében mint én, illetve annyira tisztességesen készítik ahogy én, csak nekik több a gyakorlatuk, így nyilván az övék szebb lesz.

Ez egyébiránt így van, az övék szebb, de a két torta megkóstolása után ezer százalékos biztonsággal állítom, hogy az enyém viszont jobb. Nem kicsivel, hanem sokkal. Az enyémet pont addig bírtam volna enni, ameddig le nem fordulok a székről, a két tesztalanyból egy-egy fél is sok volt.

Adok nevet meg címet a gyereknek, az egyiket Szamosnak hívják, a másikat meg Jancsinak, Rigó Jancsinak. Mindkettő a XII. kerületben , a Böszörményi úton található. A Szamos igazi budai cukrászda környezetét, közönségét és árait tekintve. A Rigó is ilyen lehetett a hatvanas években, de azóta nem történt semmi változás a falakon belül. Nevezhetjük hagyományőrzőnek, vagy lepukkantnak, én a magam részéről retrónak titulálom, mindenkinek lelke rajta, a lényegen nem változtat. Értelemszerűen a Rigóban fizettem 350-et , a Szamosban 580-at, és ha lett volna igényem leülni és helyben fogyasztani, akkor ugyanerre a tortára a hab a szervízdíj lett volna a Szamosban.

Hazahoztam, és először lemértem. Mindkettő grammra ugyanannyi volt,(146g) amin csodálkoztam, mert a Szamosé nagyobbnak tűnt, sőt igazi szívmelengető gesztusként, -mert dekorációnak nem hívnám- magyar lobogó volt a tetején.

országteszt 002.jpg

A Rigóé frissebb volt, a Szamosé talán egy nappal régebbi lehetett. A Rigó almája kicsit savanyúbb, a Szamosé édesebb, de a Rigóéban hámozatlan volt az alma. A mákos-almás tortalapok közel azonosak voltak, de ha megnézitek a képet, a Rigóé szebb és egyenletesebb mint a Szamosé.

A krémben volt az igazi különbség, mindkettő zsírosnak és nehéznek érzett az itthon elkészített változathoz képest, amit ha elhiszünk, hogy ugyanabból a receptből készítették mint amiből én, akkor csak az lehet a különbség, hogy magasabb zsírtartalmú tejszínt használtak, vagy mást is raktak bele.

Ha megnézitek a képet akkor látszik, hogy a Rigóén a krém ikrás, szétesett.

országteszt 003.jpg

A krém a Szamoséban homogénebb, levegősebb volt.

Ha a kettőt összevetjük, szerintem nagyon hasonló kategória, mindkettő hibázott valahol, ízre is, küllemre is, de ha az ár-érték arány a kérdés, messze a Rigó nyeri a versenyt. Az tuti, hogy a Szamosé nem kétszer annyira jó, vagy fordítva a Rigóé feleannyira rossz, mint ahogy az árdifferencia miatt várnánk.

Sajnálatos hír, hogy ha az általam készített tortát is versenyeztetem, akkor ízre az enyém nyer, de külsőleg sajnos annyira gyalázatos, hogy már-már vállalhatatlan, de én nem vagyok cukrász. Sőt amint látszik nem is leszek.

Aki kóstolt már, beszámolhat hol, mennyiért, milyet?

Egy éve: a legjobb paradicsom ebéd

5 komment · 1 trackback

Címkék: csacskamacska zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr774776061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.14. 13:48:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.09.14. 14:18:18

Ez a torta a Rigó Jancsi jobban sikerült tortái közé tartozik - vagyis aránylag elfogadható.
Én is kóstoltam mindkettőt, szerintem élvezeti értékben kb. 20% a Szamos előnye, de valódi vaníliát az a krém se látott.
A koncepcióval meg annyi a baj, hogy az almás rétegből eggyel több kellene a jellegtelen krém helyett.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.14. 20:15:13

@Hepci: Őszintén bevallom, hogy a Rigóban egyébként semmit nincs ingerem megkóstolni, most is csak azért tettem, mert Jácint szerint ehető volt.
Az almás réteg kulcsa viszont szerintem nem annak növelésében, mintsem inkább az intenzívebb ízesítésben rejlene. Azok a falatok, amikbe jut a tetején lévő atomikusan citromozott almaszeletből, azok nagyon jók. Kísérletezz vele otthon, ha van kedved, szerintem érdemes. Jó ez a torta. (ha én készítem)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.09.14. 23:13:40

@sajtosbrokkoli: a Rigó elég sz*r, kb. 30 éve volt utoljára jó tortájuk (a lúdláb), ehhez képest ez a példány szinte kellemes meglepetést okozott. :D
Igazad van az ízesítéssel kapcsolatban, otthoni ügyeskedéssel vagy igényes cukrász keze alatt ez a torta nagyon jó is lehet(ne).

aklubisz 2012.09.15. 10:39:32

fikszaltam a jelszo problemat, elso szamu rajongod ujra itt :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.15. 10:43:44

@aklubisz:Király! Vagy! De rajongója legyen inkább másnak, nekem elég ha olvastok, és írtok néha. Persze azt is szeretem ha kipróbáltok valamit, ha WM meg meg is kóstolja már akár egy hétig is nyugodtan alszom, és álmodok napfényes rózsaszíneket.
süti beállítások módosítása