HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Árnyék tészta

2012.10.03. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Igazi tésztaünnep ez a mai recept. A szépség, a jóság, és a harmónia, adott egymásnak randevút a tányéron. Köszönöm nekik, hogy mindezt nálam tették, az én konyhámban.

olomuvegteszta 030.jpg

Ritának is köszönöm, hogy kölcsönadta a nyújtóját, igaz ugyan, hogy rögzítő nélkül de nem volt akadály, amit le ne küzdöttem volna ezért az élményért. (a diódaráló rögzítő egysége pont fitt volt )

Esküszöm az idei év legnagyobb, és legmeghatározóbb élménye volt ez a bélyeg, ólomüveg, árnyék, vagy akárminek hívjuk tészta. Már megint győzedelmeskedett a kézi munka, az abból áradó pontosság, mívesség, odafigyelés. Az oly sokszor emlegetett egyszerűség diadala ez az étel. Az egyszerűséget az ízekben kell most érteni, mert azt nem állítom, hogy mindenkinek kézenfekvő a tésztagyúrás, vagy akár lenne otthon nyújtója. Újra és újra el kell mondanom, hogy az ilyen összeállítások lelke a friss és a jó minőségű alapanyag, ami ebben az esetben a parmezán, ami nem lehet reszelt zacskós, a paradicsom, és az olívaolaj, meg persze a tészta ami frissen készül, és ugye senkinek nem is jut eszébe mélyhűtött vagy szárított, esetleg félig fonnyadt leveleket használni.

Nem tudom mennyire tudom érzékeltetni, de úgy érzem magam ha erről a tésztáról beszélek, vagy gondolkozok, mint ahogy elképzelek egy igaz hívőt, az ő templomába lépve. Lélegzetelállító, lenyűgöző.

Hogy visszatérjek a megszokott magamhoz, nem volt még bélyeg, amit ennél szívesebben gyűjtöttem, vagy nyaltam volna .

olomuvegteszta 021.jpg

Hozzávalók:

320g liszt

2 tojás

1 ek olaj

1/2 tk só

60ml víz

20 bazsalikom levél

20 petrezselyem levél

2 ek bazsalikom pesto

100g parmezán sajt

200ml friss vagy konzerv paradicsom

1 gerezd fokhagyma

4 ek olívaolaj

½ ek friss bazsalikom

½ ek oregánó

olomuvegteszta 006.jpg

A tészta hozzávalóit, a lisztet, a két tojást, az olajat, ½ teáskanál sót, és a 60ml vizet simára gyúrjuk, hogy egy nagyon rugalmas de kemény tésztát kapjuk. Fél órára betakarva pihentetjük.

Eközben megmossuk és szárítjuk a 20-20 bazsalikom, és petrezselyem levelet. A friss paradicsomlét két evőkanál olíva olajjal, egy zúzott fokhagyma gerezddel, és a fél evőkanálnyi vágott bazsalikommal és oregánóval addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.

A pihentetett tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Egyszerre két tésztával fogunk dolgozni, a többit takarjuk vissza. A tésztákat géppel nyújtsuk ki, 3-as fokozatig, mindig csak egy fokozatot állítsunk a gépen. Ha mindkét tésztát kinyújtottuk, az egyiket kenjük be vékonyan vízzel, és a leveleket fektessük a vizezett felületre egymástól minimum egy levélnyi távolságra, majd fektessük rá a másik tésztát, lehetőleg minél kevesebb levegőbuborékot képezve, vagy menne hagyva. Ha maradt benne, ki lehet simogatni.

olomuvegteszta 007.jpg

 A két tésztát újra kezdjük nyújtani a gépben, és 5-ös, vagy 4-es fokozatig nyújtsuk.

olomuvegteszta 010.jpg

Derelyevágóval vágjuk körbe a leveleket, négyzet alakúra. Nem baj, ha nem szabályosak, vagy egyformák. Ha marad leeső tészta azt újra lehet gyúrni, és nyújtani.

olomuvegteszta 027.jpg

Forrásban lévő bő sós vízben főzzük a tésztákat 3-4 percig, majd szűrjük le, és tegyük tányérra, rendezzük el, hogy a levelek rajzolata szépen látható legyen. A pestoval, az olajjal, és a forró paradicsom szósszal locsoljuk meg a tésztát, végül szórjuk meg reszelt parmezánnal. Azon melegében forrón tálaljuk.

A recept a kifőztük magazinban is megjelent.

olomuvegteszta 040.jpg

És egy bónusz: oregánóval is működik. 

Egy éve: birsalmahab, zöldalmás macaroon fáról szüretelve.

5 komment

Címkék: olasz ötletek tészta főzök zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr14816707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aklubisz 2012.10.03. 19:55:07

hat az ilyen kepek miatt vennek tesztanyujtot meg akkor is, ha eddig sose eszembe sem jutott.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.10.03. 20:58:20

@aklubisz: Annyira tuti az egész, kezdve a gyúrástól a nyújtáson át a friss tészta élményéig, hogy azóta nem voltam már rest lasgna-t, és szélesmetéltet is készíteni friss tésztából, előbbit raguval klasszikusan, utóbbit mákkal szintén klasszikusan.
WARNING! Ha egyszer elkezded úgy jársz mint a mézeskalácsaiddal! Ki kellene próbálnod sose hagynád abba, és ebből tudnál olyat is, ami átmenne WM szűrőjén is.

pappeci · www.eztettem.hu 2012.10.03. 22:13:32

szeretem a dolgaidat. lett egy új rajongód.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.10.03. 22:57:57

@eztettem: Köszi! Zavarba hozol ezzel a rajongó szóval, az inkább a Spice Girls-nek jár, ha már a konyhában vagyunk, és rajongunk.
És mit ettél?

pappeci · www.eztettem.hu 2012.10.03. 23:27:41

csak semmi feszengés: rezignált tudomásul vétel - ilyen a sztárság :) (evészet a blogspoton)
süti beállítások módosítása