Micsoda hülyeség már, amikor egy receptet bemutatok, áradozok róla, de gyorsan elmondom azt is, hogy készíthető el másképpen. Pedig ez a mai pont ilyen hülyeség lesz, és ennek egy oka van, roppant nehéz tőzegáfonyához jutni kis hazánkban, ám én úgy gondolom, hogy szerencsére vannak páran, akik hozzám hasonlóan járnak néha Ausztriában, és a hazajövetelt egy bevásárlással zárják, a határ átlépése előtt. Én is ott vettem remek áron az áfonyát.
Tehát a tőzegáfonyáról írtam már a múltkor, és remélem néhányan a szüretre is kíváncsiak voltatok, ha nem, még mindig melegen ajánlom megnézésre. Ám hogy a recept ne tűnjön teljesen haszontalannak azoknak sem, akik nem kapnak tőzegáfonyát, azoknak szeretném elmondani, hogy például egy vegyes erdei gyümölcskeverékből is el lehet készíteni a tortát. Az áradozástólmeg megkímélek mindenkit, de nagyon jó a torta.
A kicsi tortlettet is csak azért készítettem, hogy ne csak a szám járjon, hanem kezem is, és hogy ne adjak ki olyan receptet a kezemből, amit nem próbáltam ki. Nos az erdei változatot is kipróbáltam, és működik, ráadásul jól működik, persze miért is ne tette volna, az erdei gyümölcs, és a sajt, vagy túró, mindig remek páros, volt is már ilyen recept.
Hozzávalók:
350g tőzegáfonya
130g cukor
60-80ml víz
1,5 ek keményítő
2 ek narancs juice
1 ek reszelt narancshéj
A tésztához:
240g liszt
50g cukor
pici só
150g vaj
1,5-2 ek jegyes víz
400g natúr sajt (philadelphia)
130g cukor
2 tojás
1 tk vanília kivonat
A tészta hozzávalóit a víz kivételével késes mixerben morzsásra keverjük, majd egy tálba öntjük, és a vízzel néhány mozdulattal összedolgozzuk. A tésztát minimum 30', inkább 60'-ig hűtőben pihentetjük lefedve.
Az áfonyához a narancshéj kivételével az összes hozzávalót egy lábosba mérjük, és tűzre tesszük folyamatosan keverve. Kb 5 prec után, amikor az áfonyák megrepedeztek, és némelyik ki is pukkadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a narancshéjat is. Én a 60ml vízzel kezdtem, de még egy kicsit hozzáraktam mielőtt levettem a tűzről, mert túl sűrűnek találtam.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és egy kivajazott formába nyújtjuk, amit 190C-ra berakunk 10 percre sülni.
Amíg sül a tészta, a sajtot a cukorral, a tojásokkal, és a vaníliával összekeverjük, majd amikor az elősütött tésztát kivettük, ráöntjük a sajtot, és visszatesszük 170C-ra 25 percre.
Amikor kész van, hagyjuk kihűlni, akkor tegyük rá az áfonyát, vagy az ugyanolyan módon készült erdei gyümölcsöt.
Ha mélyhűtöttből készül, akkor a levét számoljuk bele a folyadék mennyiségbe, azaz annyival kevesebb vizet adjunk hozzá, amennyi levet eresztett.
Egy éve: fűszeres sajtpuffancs
Utolsó kommentek