Balázs szeret húsokat készíteni, de nincs vaddisznója. Nagyapának van vadász kapcsolata, így hozzájutott egy kis vadhúshoz, de Nagyi nem főzte meg neki. És itt léptem én a képbe, amikor kettőjük lehetőségeit ugyanabba a térbe és időbe sikerült összehoznom.
Nagyi azzal kezdte: Angyalkám ! Nagyapa hazahozott egy egész vaddisznócombot, de az biztos, hogy én nem fogom megcsinálni. Még ma is látom magam előtt, amikor gyerekkoromba arra mentem haza, hogy az előszobában egy állat teteme elnyúlva fekszik, mert apukám akkor hozta haza, vagy amikor Piri, a cselédünk, nyúzza a nyulat a konyhában. És a vadnyúl meg a vadas... ezekről beszélni is alig tudok. Nem tehetek róla nem megy.
Ebből már sejteni lehet, hogy jött a kérdés: Ugye megcsinálod? Csak egy picit adjál belőle, hogy megkóstoljam. Mondta nagyapa. És persze, hogy igent kellett volna mondanom, mert ha másért nem kalandvágyból, ráadásul szeretem is a vadhúst, viszont nem vagyok túl jó pörköltben. Most azért nem azt kell hinni, hogy nem tudom megcsinálni, de nem tölt el akkora örömmel ha kész van, csak visszafogottan élvezem a szagokat a konyhában 3 órán át. Ezért aztán felhívtam Balázst, aki viszont ebben leleli örömét, ha húsokat készíthet, hogy ugyan volna e kedve vaddisznó pörköltet főzni, ha szállítanám a húst. Persze, hogy igent mondott, bár akkor még nem tudta, hogy sörétet is kell majd válogatnia.
Mivel edény kapacitásilag nem fért volna el az egész egyben, és mivel én a vadast is nagyon szeretem, abban egyeztünk meg, hogy pár jóképű vadasnak alkalmas darabot megmentünk, és azt én vállalom elkészíteni. Pontosan így történt ahogy elterveztük, készült vadas, és pörkölt is, mindenki kapott mindenből, mindenki örült.
A hús gyönyörű volt, a feldolgozása is, az illata friss, vadíze nem volt erős, pont csak kellemes. Ápoljuk tovább majd ezt a vonalat és hagyományt ha tudjuk.
Először Balázs vadpörköltjének titkaira derül fény.
Hozzávalók a páchoz:
1 alma
10 borókabogyó
10 bors
3 babérlevél
snidling
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1500g vaddisznócomb
200g kenyérszalonna
2 nagy fej hagyma
½ zeller
1 sárgarépa
kb 300g gomba (keverék)
őrölt pirospaprika
olívaolaj
1 üveg száraz vörösbor.
+1 titkos összetevő*
só
A feldarabolt húst az előkészített pácban 1.5-2 napig érleljük lefedve a hűtőben. A pácból kiszedett húsokat forró serpenyőben olajon fehérre sütjük, hogy a rostok összezáródjanak. A szalonnát zsírjára sütjük, és kivesszük a megsült darabokat. A hagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk a kiolvadt zsíron, hozzáadjuk a reszelt zellert, és répát, azt is megpirítjuk, majd a darabolt gombát is. (A gomba keverék lehetőleg tartalmazzon valamilyen erdei gombát is) Tegyük bele a pácból megmaradt alkotókat, az olajon kívül. Szórjuk meg pirospaprikával, és adjuk hozzá a húst, majd öntsük fel vörösborral, sózzuk.
*A titkos összetevő Balázsnál egy jobb kéznél lévő csipkebogyó hibiszkusz alig forrázott teafilter volt, amit beledobott a pörköltbe a filter és a papír lógató nélkül.
100-120C-on lefedve a sütőben sütjük-főzzük kb 2 órán keresztül, majd levesszük a fedőt, és még egy órát adunk neki ugyanezen a hőmérsékleten.
Hogy mivel tálaljuk az vérmérséklet kérdése. Balázs targoncát főzött.
Köszönöm az élményt mindannyiuknak.
Egy éve: Zöld kréméleves, dijoni hagymás lepény
Két éve: kapros sajtos céklahab rozskenyéren, vajon sült almalepény almakaramellel
Utolsó kommentek