HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Vaddisznó pörkölt Balázs szerint

2013.03.25. 10:10 :: sajtosbrokkoli

Balázs szeret húsokat készíteni, de nincs vaddisznója. Nagyapának van vadász kapcsolata, így hozzájutott egy kis vadhúshoz, de Nagyi nem főzte meg neki. És itt léptem én a képbe, amikor kettőjük lehetőségeit ugyanabba a térbe és időbe sikerült összehoznom.

diszno3.jpg

Nagyi azzal kezdte: Angyalkám ! Nagyapa hazahozott egy egész vaddisznócombot, de az biztos, hogy én nem fogom megcsinálni. Még ma is látom magam előtt, amikor gyerekkoromba arra mentem haza, hogy az előszobában egy állat teteme elnyúlva fekszik, mert apukám akkor hozta haza, vagy amikor Piri, a cselédünk, nyúzza a nyulat a konyhában. És a vadnyúl meg a vadas... ezekről beszélni is alig tudok. Nem tehetek róla nem megy.

Ebből már sejteni lehet, hogy jött a kérdés: Ugye megcsinálod? Csak egy picit adjál belőle, hogy megkóstoljam. Mondta nagyapa. És persze, hogy igent kellett volna mondanom, mert ha másért nem kalandvágyból, ráadásul szeretem is a vadhúst, viszont nem vagyok túl jó pörköltben. Most azért nem azt kell hinni, hogy nem tudom megcsinálni, de nem tölt el akkora örömmel ha kész van, csak visszafogottan élvezem a szagokat a konyhában 3 órán át. Ezért aztán felhívtam Balázst, aki viszont ebben leleli örömét, ha húsokat készíthet, hogy ugyan volna e kedve vaddisznó pörköltet főzni, ha szállítanám a húst. Persze, hogy igent mondott, bár akkor még nem tudta, hogy sörétet is kell majd válogatnia.

diszno2.jpg

Mivel edény kapacitásilag nem fért volna el az egész egyben, és mivel én a vadast is nagyon szeretem, abban egyeztünk meg, hogy pár jóképű vadasnak alkalmas darabot megmentünk, és azt én vállalom elkészíteni. Pontosan így történt ahogy elterveztük, készült vadas, és pörkölt is, mindenki kapott mindenből, mindenki örült.

A hús gyönyörű volt, a feldolgozása is, az illata friss, vadíze nem volt erős, pont csak kellemes. Ápoljuk tovább majd ezt a vonalat és hagyományt ha tudjuk.

Először Balázs vadpörköltjének titkaira derül fény.

diszno1.jpg

Hozzávalók a páchoz:

1 alma

10 borókabogyó

10 bors

3 babérlevél

snidling

5 gerezd fokhagyma

olívaolaj

1500g vaddisznócomb

200g kenyérszalonna

2 nagy fej hagyma

½ zeller

1 sárgarépa

kb 300g gomba (keverék)

őrölt pirospaprika

olívaolaj

1 üveg száraz vörösbor.

+1 titkos összetevő*

disznó.jpg

A feldarabolt húst az előkészített pácban 1.5-2 napig érleljük lefedve a hűtőben. A pácból kiszedett húsokat forró serpenyőben olajon fehérre sütjük, hogy a rostok összezáródjanak. A szalonnát zsírjára sütjük, és kivesszük a megsült darabokat. A hagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk a kiolvadt zsíron, hozzáadjuk a reszelt zellert, és répát, azt is megpirítjuk, majd a darabolt gombát is. (A gomba keverék lehetőleg tartalmazzon valamilyen erdei gombát is) Tegyük bele a pácból megmaradt alkotókat, az olajon kívül. Szórjuk meg pirospaprikával, és adjuk hozzá a húst, majd öntsük fel vörösborral, sózzuk.

*A titkos összetevő Balázsnál egy jobb kéznél lévő csipkebogyó hibiszkusz alig forrázott teafilter volt, amit beledobott a pörköltbe a filter és a papír lógató nélkül.

100-120C-on lefedve a sütőben sütjük-főzzük kb 2 órán keresztül, majd levesszük a fedőt, és még egy órát adunk neki ugyanezen a hőmérsékleten.

Hogy mivel tálaljuk az vérmérséklet kérdése. Balázs targoncát főzött.

Köszönöm az élményt mindannyiuknak.

Egy éve: Zöld kréméleves, dijoni hagymás lepény

Két éve: kapros sajtos céklahab rozskenyéren, vajon sült almalepény almakaramellel

2 komment

Címkék: sütök főzök shús fhús

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr215166957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aklubisz 2013.03.29. 10:53:31

ezt en is megkostolnam. ma, ebédre. Amugy meg gratula a kétéves szülinaphoz :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2013.03.29. 18:13:33

@aklubisz: Szemfüles vagy, kösz :) Nagyon rendben volt ez a cucc. Felrakom majd a vadast is, az sem volt semmi.
süti beállítások módosítása