A látványkonyhák egyik nagy előnye, hogy szabadegyetemként működnek, ha az ember fogékony a külvilág, ajándékként az éterben szórt információira. Tulajdonképen már abból is lehet rekonstruálni egy ételt, ha az étlapon pontos mennyiségek nélkül, de a hozzávalók fel vannak sorolva.
A Vapiano ennél sokkal többet ad, konkrétan megmutatja, hogy készül az étel, hogy miből mennyit kell belerakni, hiszen ott készítik az ember orra előtt. Komolyan gondolom, hogy aki csak egy kicsit is szeretne otthon egyszerű tésztaételeket készíteni, de fogalma sincs hogy kezdjen hozzá, annak a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, ha egyszer ellátogat egy látványkonyhás étterembe, ott ellesheti a sorrendet, a technikát, az eszköz igényt, elejétől a végéig.
Nem ehhez az étteremláncoz tartozik, de kedvelem az ebédmenüket, mert sokszor az ember az arcába kap egy kész ötletet aznapra, nem kell gondolkozni, lehet, hogy olyan étel is esélyt kap, amit magától sosem választana , vagy csak kirángatja a hétköznapok ismert ízeiből, és új élményt ad, esetleg másmilyent, mint általában. Így jutottam el a tárkonyos tésztáig én magam is. Olyan egyszerű volt rábólintani. Nem is bántam meg, készült azóta itthon is ilyen.
Csakúgy mint az eredeti konyhán, én is egy adagra fogom megadni a hozzávalókat.
150g csirkemell csíkokra vágva
1 ek hagyma apróra vágva
2 ek friss zöldborsó
1 csapott tk tárkony
kb 1 tk frissen csavart citromlé
60-80 ml alaplé
60-80 ml tejszín
pici só
opcionálisan chilli
1 ek olívaolaj
80 g (kagyló, de bármilyen) tészta frissen főzve
Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirkét, majd amikor fehér a borsót is, sózzuk. Folyamatosan keverjük, vagy rázzuk. Megszórjuk a tárkonnyal, és meglocsoljuk a citrommal. Ekkor furcsa, fojtogatós gőz keletkezik amivel érdemes óvatosnak lenni, és nem nagyon belélegezni, annak aki érzékeny rá. Ráöntjük az alaplét, és majdnem elforraljuk róla, eddigre puha lesz minden. Ráöntjük a tejszínt is, azt is sűrűre forraljuk. Ekkor készen van az alap, csak a frissen főtt forró tésztát kell rárakni, és összeforgatni vele.
Parmezánnal szórjuk meg. A chillit a csirkével együtt lehet belerakni ha csípősen szeretjük.
Egy éve: Kelt kifli, Epres tejes jégkása
Utolsó kommentek