HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Babka: eszik e vagy isszák?

2013.09.23. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Az a két tény biztosan állítható  babkáról, hogy eszik, és hogy Európából származik. Aztán innentől kezdve sok a bizonytalanság, például, hogy sima kelt tészta e, vagy inkább töltött, hogy van e a tetején morzsa vagy nem?

 

babka (16).jpg

Három forrást is találtam, az egyik szerint lengyel eredetű, csavart kelt tészta, ami eredetileg töltelék nélküli volt, de valamely uralkodó panaszát enyhítették a gyümölcsös töltelékkel, hogy ne porozzék, szegény szája. Aztán van aki simán Keleteuróapának tudja be tradicionális keresztény ünnepek kötelező kellékeként, és végül a zsidó konyha meghatározó darabja, amit szintén Európából származtatnak, de az emigráló családok sajátja, ami meghódította Amerikát, és erről viszont garantáltan nem hiányozhat az édes morzsa. Na akkor most milyen is és honnan is van ez a babka nevű zseniális kalácsféle? Aki tud többet, vagy mást nyugodtan megoszthatja velünk.

 

Én bevallom nem tartottam szükségesnek a morzsát a tetején, ezért le is hagytam, és panaszom sem lehet, kellően édes, és finom volt így is a kész babka. Fantasztikus a töltelék, amivel akár 3 napig is friss, és élvezhető marad, mivel nem szárad ki, de ezt saját tapasztalatbók megerősíteni nem tudom, mert nem maradt csak másnapra egy kicsi, és az pontosan olyan jó volt, mint előző nap. Fantasztikus az egész, a tészta, a töltelék, és küllem nem utolsó sorban. Tiszta szívből ajánlom az elkészítését.

 

babka (12).jpg

Hozzávalók tésztához:

380g liszt

1 ek burgonyapehely

2 ek cukor

1 tk porított élesztő

csipet só

1 szoba-hőmérsékletű tojás

170ml kéz meleg tej

1 tk vanília eszencia

30g puha vaj

 

Sárgabarack töltelék:

200g aszalt sárgabarack

150ml friss narancslé

100ml friss citromlé (értsd: facsart)

opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belőle)

 

Sajt töltelék:

240g natúr krémsajt

2 ek cukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília eszencia

 

A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tettem, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevőket, a gép kidagasztotta, majd duplájára kelesztettem egy finoman kiolajozott tálban.

Eközben a barackot a lékkel feltettem és pár percig forraltam, hogy kissé beszívja a barack a nedvességet, majd összeturmixoltam. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekevertem.

A megkelt tésztát kinyújtottam, kb 2-3 mm vastagra, és megkentem a kihűlt barackkal, amire pedig rákentem a sajtot, és kétfelől hosszában középre feltekertem.

A dupla csigát harmadolva egymásra lapoltam, és megcsavartam, majd alaposan kivajazott kenyérsütő formába tettem. Ismét duplájára kelesztettem, majd megkentem tojással. De beszéljenek a képek , úgy még érthetőbb lesz.

babka (17).jpg

babka (1).jpg

babka (3).jpg

babka (5).jpg

babka (9).jpg

190C-ra előmelegített sütőben kb 45-50 percig sült.

 

Egy éve: Palacsinta lufi,  Kis kuglóf szociológia

Két éve: Polentás szilvatorta szilvaszósszal, szilvapálinkával, Paradicsom luxusebéd ,  Csípős feta mártogató 

1 komment

Címkék: gyümölcsös élesztős édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr285528837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.09.23. 21:45:52

Szeeeep! Ahogy olvasom, finom is.
süti beállítások módosítása