A magyarországi joghurt felhozatal lássuk be unalmas. Minőségben is hagy kívánnivalót maga után. Jó hír azonban, hogy ezen lehet változtatni. Persze nem a joghurtgyárak fogják kiszolgálni az igényeinket, nekünk magunknak kell erről gondoskodni. Ez viszont kis energiával megoldható.
Készítettem már néhány joghurtot itt a blogon, mert szerintem ez azt egyik legkönnyebben előállítható desszert, ami számos előnnyel bír, ebből is látni fogjátok, hogy a joghurt sok mindent elbír. Barackos, céklás-körtés, ribizlis.
A mai pedig egyszerűen lenyűgöző. Sajnálom, hogy amikor a gyerekeim kicsik voltak, nem ezzel szoktattam rá őket a joghurt evésre. Szerencsére viszont most sem késő megetetni vele őket.
A húsvét elengedhetetlen szimbóluma a répa. Ebbe is került, méghozzá az alma mellé. Halkan megjegyzem, most hogy írom a posztot, az is eszembe jutott, hogy ha húsvétra készül, és az ünnepi asztalra kerül, a felnőttek kaphatnának a gyümölcsrétegbe egy kevéske Calvadost is, részint irodalmi, részint íz értéke miatt.
(Ugye megírja nekem valaki, hogy a Calvados hol, hogyan és kivel kapcsolódik az irodalomhoz? Köszi előre is. )
Tehát nagyszerű könnyű desszert egy atomikusan durva húsvéti napon a sonka a torma a tojás, és a kalács után.
Hozzávalók:
2 nagy savanykás alma
2 közepes répa
½ citromleve (kevéske reszelt héja is)
gyömbér (kb. egy babnyi)
2 ek méz
2 ek agave szirup
pici só
víz
4 natúr joghurt
Az almát megpucoljuk kis kockákra vágjuk. A répát pucoljuk, és vagy reszeljük, vagy vékony szeletekre vágjuk. A gyömbért szintén hámozzuk, és a répához meg az almához adjuk. A citromlevével és héjával az édesítőkkel, sóval kevés vízzel elkezdjük kis lángon főzni. Nagyi ezt a folyamatot szaknyelven így hívja: pöszörgtetés. Tehát pöszörögtessük addig amíg puha nem lesz minden. Konyhai vadállatunkat a botturmixot ráeresztjük a gyümölcsre, és péppé zúzzuk. Hűtsük le, és rétegezzük a joghurtra. Én hagytam együtt pár órácskát, ami alatt nagyszerűen összeértek az ízek.
Mint minden ilyen jellegű desszertnél, mindenki érezze magát szabadon az édes és savanyú ízek harmonizálásánál a saját szájízének megfelelően, azaz édesítsétek kedvetek szerint addig amíg jó nem lesz, és tegyetek ugyanígy a citrommal is.
Fontos: a gyümölcspép legyen intenzívebben ízesítve mint ahogy azt üresen jónak találjuk, mert a joghurttal együtt így lesz megfelelő.
Egy éve: linzer
Utolsó kommentek