HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Sárgadinnyezsem

2012.07.27. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Sör szagúnak, és sör ízűnek éreztem miközben főtt, nem hittem, hogy lesz belőle bármi , nemhogy dzsem, és igen 1936-ban így írta az Otthonunk. Sőt azt is írta, hogy: őszibarack zsem.

 

sárgadinnye jam 008.jpg

Soha nem ettem még sárgadinnyét sem befőtt, sem dzsem formájában, kihagyhatatlannak tűnt. Aztán amikor elkezdtem főzni, és az illata meg az íze is kellemetlenül a sörre emlékeztetett, fogalmam sem volt, mit ronthattam el, de szerencsére folytattam mindent az utasításnak megfelelően. Aztán mégis lett belőle csodaszép, csoda különleges édes, mesés színű dzsem. Bár ami az állagát illeti, pillanatnyilag nem annyira sűrű, inkább a befőtt és a dzsem között van, de el tudom képzelni, hogy a fóliás üveg takarással télre elveszített annyi vizet, hogy teljesen bezselésedett, mivel én azonban kupakos üvegbe raktam, szerintem nekem nem fog.

sárgadinnye jam 002.jpg

Az eredeti recept:

Csak jó érett, de még nem kásás kantalup-dinnyéből jó! A dinnyét meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és állni hagyjuk. Az alatt minden kg. Gyümölcsre 40 dkg cukrot számítva, azt igen kevés vízzel főni tesszük, ugyancsak minden kg gyümölcshöz egy citromot számítva, azt alaposan meghámozzuk, hogy semmi fehér héja rajta nem maradjon, belét kis kockákra vágjuk, a magokat gondosan eltávolítjuk, és a szirupba tesszük. Mikor a szirup hólyagos sűrűségű, a dinnyét beletesszük, de ami levet eresztett, nem adjuk bele. Félórát igen lassan főzzük, nem kavarjuk, csak meg-megrázzuk. Akkor üvegbe töltjük, minden üveg tetejére egy jó kanál rumot adunk, azonnal lekötjük, és másnap kigőzöljük, forrástól számított félóráig. Levében hüljön ki.

sárgadinnye jam 006.jpg

Én a citromokat kihalásztam belőle, mert a hártyák a fél óra főzés alatt nagyon megkeményedtek, így azt javaslom vágjatok inkább vékony szeleteket, mert a rostok akkor is kifőnek, de a hártyákat könnyebb egyben kihalászni.

Ennyi lenne azzal a különbséggel, hogy nem gőzöltem a végén, mert ezekkel az üvegekkel és a kupakokkal szerintem erre már nincs szükség, ha fóliával zártam volna akkor nem sajnáltam volna a gőzölésre az időt.

Ha kattintotok, ez a másik gyöngyszem az Otthonunkból, a koktélokról

Egy éve: Levendulás madártej

7 komment

Címkék: sárgadinnye hagyományőrzés dzsem

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr544680827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no mail, no problem 2012.07.27. 08:47:45

hinnye, a zsem beütött. tavaly, egy faluban megállva, a háza előtt árusító 70 feletti nőtől vettem pár üveg dzsemet, amelyek címkéjére szintén zsemet írt az idős készítő.

nem jutottam vele dűlőre, hogy mi lehet az a hangtani szabályszerűség, (nem is vagyok benne expert) amiért ő magától értetődően hagyta el a szó eleji 'd'-t, de most talán kicsit világosabb lett.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.27. 09:40:07

@no mail, no problem: Olvastad a gríz- gúzos kálváriát az almazserbónál pár nappal ezelőtt? na az volt hasonló.

titokmacsek 2012.07.27. 10:46:33

nem túl édes a 40 dkg cukorral? reszelt almánál hasonló arányokkal csináltam életem első "zsem!-jét (:D )és utólag sokallottam. A sárgadinnye meg eleve édes..
szerintem rápróbálok, de igencsak szárazdunsztba teszem.
kösz az ötletet! :)

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.27. 13:57:25

@titokmacsek: De rettenetesen, át is adtam Papaának a két elkészült üveget, mert ez a cukorszint nálam kiüti a biztosítékot, Papa viszont negró helyet szopogathat egy dinnyekockát :D. Mindazonáltal itt a challenge lebegett a szemem előtt, valamint azt gondolom valamit, amit még soha nem csináltam illik legalább először elkészíteni az utasításoknak megfelelően, és csak egy próba után változtatunk rajta, illetve a hagyományőrzés eszmeisége is ezt követelte.
Szerintem fele cukorral (dupla citrommal)is elkészíthető.

titokmacsek 2012.07.27. 13:59:17

@sajtosbrokkoli: aha, köszi:)
én is ugyanígy jártam az almával: először recepthűen, aztán tapasztalatok alapján :)

no mail, no problem 2012.07.27. 23:21:18

@sajtosbrokkoli:

miután az németül glasur (ang: icing, plusz számomra léteznek még: fondant, ganache) betudtam annak, h így mondták, és kész. de ha már visszatértünk rá, akkor gríz, vagy gúz? merthogy elnézve a szkennelt recepten az ünnepi kézírást, abból nem egyszerű utólag megoldani.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.07.28. 08:09:20

@no mail, no problem: Sőt! Nekem még a goose is létezik in english, de erről sem ugrott be. :D , minthogy nem ismertem ezt a szót.Mármint gúzt, nem a goose-t
süti beállítások módosítása