HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkíni (3) cukkini (9) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Gesztenyés biscotti

2012.08.16. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Kis biscotti történelem: A biscotti hazája Olaszország.

gesztenyés biscotti 002.jpg

Neve a bis és cotti szóból ered, ami a nálunk is használt kétszersült (főtt) megfelelője.

Elkészítése valóban kétszeri sütéssel jár, egyszer a nyers hosszúkás lapos alakúra formázott tésztát, másodszorra pedig az egyben sült majd később átlósan vágott szeleteket kell megsütni.

Hagyományosan ánizsos-mandulás változatban sütötték, majd később csokis, gyümölcsös, vaníliás, vagy egyéb akár friss alapanyagok is belekerültek, de a vaj, cukor, tojás, mandula és liszt megmaradt alapnak.

Eredete szerint századokkal ezelőtt a tengerészek étele volt, mivel a több hónapos hajóúton sem ment tönkre, vagy penészedett meg ha légmentesen tárolták, a kétszeri sütésnek köszönhetően, ami által a biscotti elvesztette a nedvességtartalmát, amitől pedig száraz és ropogós lett. Állítólag Kolumbusz Kristóf kedvence volt.

Mártogatni kell. Már csak az a kérdés, hogy mibe. Eredetileg Vin Santo-ba (olasz desszertbor). Ma viszont már nem számít szentségtörésnek az sem ha kávéba, capuccinoba mártjuk, sőt rakják fagyik mellé is, de vannak olyan változatok is, amiket egyáltalán nem szükséges mártogatni.

Eltarthatósága valóban 3-4 hónap, ha létezik háztartás amiben nem fogy el ennyi idő alatt.

Egy kérdés maradt: mikortól tudhatjuk biztosan, hogy a biscotti létezett? Évszázadot, vagy évszámokat kommentekben lehet rám zúdítani.

gesztenyés biscotti 005.jpg

Hozzávalók:

3 tojás

180g cukor

150g zabliszt

200g gesztenyeliszt

1 tk sütőpor

3 ek tej

100g csokicsepp

100g mandula

gesztenyés biscotti 001.jpg

A tojásokat a cukorral addig keverjük (kézi mixerrel) amíg a cukor el nem olvad. A liszteket a sütőport és a tejet adjuk hozzá, végül keverjük bele a csokit és a mandulát. A tésztát osszuk ketté, és két 5 cm széles, 2cm magas rudat formázzunk belőle (vizes kézzel), rakjuk sütőpapírra, és 180C-ra előmelegített sütőben 25 percig süssük. A konyha meg fog telni csodás sült gesztenye illattal. Csukjuk be az ablakokat, hogy minél tovább szippanthassunk az illatból. Ha kész, vegyük ki, kissé hagyjuk hűlni, majd 1cm vastag szeletekre vágjuk fel a rudakat, és a szeleteket fektessük vissza vágott felükkel a sütőpapírra, majd süssük újabb 6-8 percig.

A tegnapi barackból maradt bort tegyük poharakba, és mártogassunk kedvünkre. Kismókusok ne borba mártogassák, inkább simán tejbe, vagy teába.

 

1 komment

Címkék: csokis vendégváró édeseim biscotti

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr24714508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szamóca 007 2012.08.16. 16:58:57

Szia!
Nagyon tetszik a blogod, ezért meg szeretném kérdezni, hogy lenne-e kedved néhány recepttel "vendégszerepelni" a Kifőztük gasztromagazinban? (kifoztuk.hu)
A választ előre is köszönöm!
Viki (e-mail címem: csilliviri@gmail.com)
süti beállítások módosítása