Konkrétan diós bejgli illat lengte be az egész lakást, amikor a tortaalap sült. Kissé bizarr az ilyesfajta flash szeptember első napjaiban, annak ellenére, hogy minden szeptember elsején bejelentem: kettőt alszunk, és itt a karácsony.
Régóta ez volt az első illat amit igazán éreztem. Tudom az előző posztban is az illatokról elmélkedtem, de ebből két dolog következik, az egyik, hogy a kronológia nem mindig tükrözi a valóságot, illetve hogy végre, talán, kissé, és remélhetőleg csökken a pollenkoncentráció és, hogy most már legalább annyira kézben tartom az allergiámat, hogy visszatértem a normál adag gyógyszerre és orrsprayre amivel végre kezdek illatokat és ízeket érezni. Mély és intenzív élmények ezek. Egyébiránt, hogy rávilágítsak mennyire súlyos volt a helyzet elmondom, hogy a hét elején készítettem cole slowt. Szerda délután egy vasvillával lapátoltam befelé állva a konyhapultnál, amikor Aurél kijött a szobájából, és megkérdezte mi ez a szörnyű szag. Még csak nem is sejtettem miről beszél, amikor végre pontosan megfogalmazta mit érez viszont azonnal rájöttem. Én nem éreztem a szagát.
Ellenben a mai torta illata valóban mennyei, és nagyon cukormentes, meg reform. Bevallom nem is annyira reformisága vonzott, mint a külleme, persze annak reményében, hogy a recept alapján az íze sem tűnt rossznak. Nem tudtam egyben megkóstolni a kész tortát, mert ajándékba készült , de külön-külön nagyon finom volt. Majd kikérdezem az ünnepeltet is, és utólag update-elem a posztot.
Hozzávalók:
60g pecan dió
60g zabpehely
70g liszt
80g tejleskiőrlésű tönkölyliszt
55g olvasztott vaj
100g méz
1/4 tk só
½ citrom héja
¼ rúd vanília belseje
Töltelékhez:
300g málna (ha fagyasztott, olvasszuk ki)
2 ek méz
2 ek citromfű+ díszíteni
3 ek bazsalikom +diszíteni
1 ek olvasztott vaj
3 őszibarack
A diót és a zabpelyhet késes mixerben összedaráljuk, majd tálba rakjuk..Az összes további hozzávalót is a tálba rakjuk, és morzsás állagúra keverjük, akár kézzel, akár villával. Egy kivajazott tortaformába tömörítjük a tésztát, amit 180C-ra előmelegített sütőben 5-7 percig sütünk.
Közben fagyasztott, vagy friss málnát egy edényben a mézzel és az apróra vágott fűszerekkel tegyük oda főni, amikor a málna felforrt, kész is van, még melegen öntsük a tortaformába. A barackokat mossuk, a héjukat húzzuk le, és szeleteljük, majd rakjuk a málna rétegre. Olvasztott vajjal kenjük meg a tetejét, és tegyük be újra a sütőbe 25-30 percre.
Ha kész van hagyjuk kihűlni, és díszítsük levelekkel.
Egy éve: Tökéletesen omlós vajas keksz, céklalepény grillezett sajttal, kapros mártogatóval
Utolsó kommentek