HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Új test, új élvezet: szilva mindenhol.

2012.09.28. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Új testben a régi pite. Sőt két új testet is fel tudtam ajánlani a régi pitének, és mindkettő nagyon jól állt neki. Az egyikben a szilva, a másikban a tészta dominál jobban, ám mindkettőhöz ugyanazt a tésztát és szilvát használtam.

orosz nagyi szilvás pitéje 013.jpg

Az orosz nagyi almás receptjét vettem alapul, mert már ott is nagyon tetszett. Az almát szilvára cseréltem, a tepsit meg serpenyőre, illetve kenyérsütő formára.

A serpenyős változatnál a szilvát meglocsoltam balzsamecettel, és friss rozmaringot vágtam rá, pici fahéj, és cukor hintés után a tésztát ráreszeltem reszelővel. A z utolsó simítást a sütő végezte rajta, a tésztának nem kellett sok idő, viszont a szilvánk adtam volna még szívem szerint. Ebből az a tanulság, hogy ide az érettebb, lédúsabb szilvát kellett volna használnom.

orosz nagyi szilvás pitéje 025.jpg

A kenyér forma pont úgy működött, mit a tepsis almás változat., alul kibéleltem a formát tésztával, a szilvát rátettem, kicsit cukorral és fahéjjal megszórtam, aztán rátettem a tészta másik felét, amit kinyújtottam előbb. Itt is csak sütni kellett. Szépre, barnára.

A receptet idemásolom, a többi tudnivaló pedig fentebb leírtam.

Hozzávalók:

220g vaj

220g cukor

2 tojás

1 sütőpor

pici só

1 citrom leve

480g liszt (esetleg több)


A vajat a cukorral 2 percig habosítjuk a kézi mixerrel, hozzáadjuk a tojásokat, és újabb 3 perc következik, aztán a só, a citromlé. Ekkor kicseréltem a habverőket dagasztó spirálra, és hozzáadtam a sütőporos lisztet, és alaposan összekevertem. Ha a tojások túl nagyok voltak, lehet, hogy szükséges lesz még egy kevés liszt, de 50-60g-nál nem több. Egy puha tésztát kell kapnunk. Frissentartó fóliába, vagy egy zacskóba téve menet a hűtőbe.


A tésztát felezzük, és egy kivajazott tepsi (egy arasz szor két arasz) aljába nyújtjuk az egyik felét, arra rárakjuk a szilvát, majd a másik fél tésztát is kinyújtjuk, és rárakjuk az almára. Nem lehet elrontani akkori is jó, ha a tészta kicsit nagyobb, és felér a tepsi oldalára, akkor is jó ha nem, akkor is, ha nem egyenletes a tészta.

190C-ra előmelegített sütőben 45-50percig süssük.

orosz nagyi szilvás pitéje 024.jpg

A kenyér változat megtelt a szilva ízével, az összes kisült lét magában tartotta, nem is tehetett volna ennél jobbat. Négyen (ebből kettő gyerek volt, de az egyik csak 21 hónapos) egy szelet kivételével egyben befaltuk, még melegen illatozva gőzölögve. És az utolsót is csak azért hagytuk, mert...nem tudom, semmi értelme nem volt. De legalább volt alkalmam megkóstolni hidegen is, úgy is jó volt, bár ha már, akkor inkább a meleg langyos változat.

orosz nagyi szilvás pitéje 019.jpg

A serpenyős meg gyümölcs orientált, és könnyed fűszeres volt, össze nem hasonlítható. Azt is ajánlom tiszta szívből, az elegásabb. de az is nagyon hamar elfogy.

Egy éve: Birsalmás fügetorta

2 komment

Címkék: szilva gyümölcsös édeseim

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr384807457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aklubisz 2012.09.29. 18:36:06

annyira popecek az etelfotoid, es hetrol hetre egyre jobbak, most mar sorozatban volt egy csomo ami egy minosegibb szakacskonyvbe is siman elmenne.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.09.30. 03:21:43

@aklubisz: leszünk barátok? :D
de viccet félretéve köszönöm . Szépen.
süti beállítások módosítása