Tiszta szerencse, hogy almatortából, pitéből, vagy pie-ból, annyi van, mint amennyi országban eszik , ismerik az almát, mert ennek így se szeri se száma. Nem találkoztam még rossz almás sütivel, vagy édességgel, legfeljebb jóval, vagy még jobbakkal.
Ehhez persze az is kell, hogy egy kora gyermekkori élményt leszámítva soha de soha nem ettem étteremben, menzán, cukrászdában semmilyen almás sütit. Szigorúan házi, és abból is csak megbízható forrású gondos kezek alól. Az ok pedig a gyerekkori élményre vezethető vissza. Egy éhgyomorra történő vérvétel után Mami a János kórház büféjében azt mondta azt választhatok amit csak szeretnék, a hosszú éhezésért kárpótolva, én pedig egy csodásan négyzetre vágott, gyönyörű havasra porcukrozott almás pitét kértem. Nem kellett volna. Akkor szembesültem először azzal, hogy avatatlan kezekben az almás pite gyilkos torok karcoló, fullasztó fegyverré változik, ha a maghéjat és/vagy a magot belereszelik az almatöltelékbe. Szégyellje magát mindenki aki így tesz, akkor inkább ne is tessék nekilátni. A pitét rémülten igyekeztem visszazavarni a torkomról, hogy ne karcolja végig a nyelőcsövem., rettenetes élmény volt, viszont így megtanultam, hogy almás pitét enni nem érdemes mindenhol. Kb egyidejűleg ezzel tanultam meg azt is, hogy az ipari almás pite olyan mint a kórházi tea. Egyen. Nem édes, nem savanyú. Legfőképp ízetlen, rosszabb esetben inkább édes.
Ez a norvég nem ilyen, lelke a savanyú alma, a kardamom. Én sajnos nem barna cukorral készítettem, de szerintem azzal sokkal finomabb lenne, javaslom, hogy barna nádcukrot tegyetek bele, szebb, és jobb is lesz tán. Határozottan tömör, amit az alma old, nem érdemes frissen megkóstolni, hagyni kell kihűlni, sőt szerintem egy éjszak is nagyon jót tesz neki, mert átjárják az ízek, összeérik finoman. Lehet hozzá egy kanál friss natúr joghurtot, vagy tejszínt is adni.
Hozzávalók:
1 tojás
3ek tej
40g olvasztott vaj
150g cukor (barna nád)
½ vanília belseje
1 tk sütőpor
1/3 tk só
1 tk fahéj
1/3 tk kardamom
150g liszt
50g pirított hámozott mandula
3 nagy savanyú alma
Az almát meghámozzuk, a magházat (gondosan )eltávolítjuk, és vékonyan felszeleteljük. Pár szeletet félreteszünk belőle a tetejére. A hozzávalókat nemes egyszerűséggel kézi mixerrel összekeverjük. Nem lesz könnyű, de az almaszeleteket bele kell keverni ebbe a tömör nehéz állagú tésztába. Egy papírral bélelt kicsi tortaformába tesszük, A tetejére körbe rárakjuk a félretett almákat, és opcionálisan megszórjuk még mandulával. 180C-ra előmelegített sütőbe 50percig sütjük.
Egy éve: Nigella csokis püspökkenyere, grillzöldséges polenta
Utolsó kommentek