Ha minden finom, és érett benne, még cukrot sem kell hozzáadni. Valljuk meg, ez nem elhanyagolható szempont. Márpedig tele van a piac és a bolt érett bordó cseresznyékkel, és gyönyörű eprekkel.
Könnyed találós kérdéssel kezdem viszont a mai posztot. Honnan származik a cseresznye? Én nem jöttem rá, de szívesen meghallgatok mindenki aki mer, vagy tud tippelni, vagy aki tudja értelmezni a táblát. Ne fogjátok vissza magatokat, ötleteljetek bátran.
A pite tésztája a szokásos, jól bevált recept, ami az angol almatortáé, a belevaló gyümölcsöket pedig most fele fele arányban eperre, és cseresznyére cseréltem. Fűszerként kicsi citromhéj, a végeredmény tökéletes. Azért pontosan minden hozzávaló:
250g liszt
150 g hideg vaj
36 g cukor
2 evőkanál hideg víz
csipet só
500g eper
500g magozott cseresznye
½ citrom reszelt héja
2 ek cukor (de ez elhagyható)
2 ek keményítő
A hideg vízen kívül minden hozzávalót a késes mixerbe teszünk, és morzsásra keverjük, majd kiöntjük egy tálba a lisztet, és a vízzel összegyúrjuk. Ha valakinek erre nincs módja, akkor a víz kivételével kézzel morzsásítsa egy tálban a hozzávalókat, majd a vízzel gyúrja össze. Pihentessük a tésztát fél órán át, majd lehet nyújtani.
A gyümölcsöket vágjuk össze, vagy ne, ha normál méretű pite készül, és keverjük össze a reszelt héjjal, meg a keményítővel, ha édesszájúak vagyunk, akkor a cukorral is. A vékonyra nyújtott tésztát töltsük meg a gyümölcsökkel, és fedjük be, vagy rácsozzuk a maradék kinyújtott tésztával. Az fontos, hogy a tetején mindig legyen úgynevezett kémény, azaz lyuk a tésztán, ahol a sülés közben keletkező gőzök szabadon távozhatnak.
190C-ra előmelegített sütőben süssük meg ez kb 50 perc, miniknél kevesebb is elég lesz.
Ebből az adagból 24 mini pite készülhet, bár én csak a felét készítettem, a másik felét egybe egy kisebb pitének állítottam össze.
Erre a tésztalapra készült további piték: Klasszikus angol almatorta, Sárgabarackos almás pite,
Egy éve: Rebarbarás krémpite, Almás kenyérpuding
Két éve: Tonhala tortilla, Barackos clafouti
Utolsó kommentek