Vannak ételek, amiket nem azért készítek el, mert biztos vagyok benne, hogy finom lesz, vagy tuti siker, szimplán csak hajt a kíváncsiság, vonz az abszurditása (céklahab), esetleg azért mert kihívást jelent.
Láttam valahol egy pohár kaját, amiről kiderült, hogy sós, pedig nem vártam volna, valamint hasonlóan a crumble-hoz, morzsa volt a tetején. Na ez már végképp furcsa volt. Nem voltam benne biztos, hogy szeretném a morzsás pohár ételt, így ugyanabból a receptből elkészült egy morzsás poharas, és egy jóval klasszikusabbnak tűnő, talán sokak számára befogadhatóbb, tésztás változat is. A két étel étel között két különbség van csupán, a morzsa vagy tészta alkotja a szénhidrát tartalmát, valamint hogy pohárban, vagy tányéron van-e. Nyilván más-más alkalomból tenném asztalra mindkettőt.
A recept hozzávalói:
1/2 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
1 padlizsán
1 cukkini
1 ág friss rozmaring
3 ág friss kakukkfű
só, és bors, olaj
1 kanál cukor
A padlizsánt meghámoztam, kicsi kockákra vágtam és megcukroztam, majd hagytam állni 20 percet. A hagymákat olajon üvegesre dinszteltem, hozzáadtam a paradicsomot, összefőztem, sóztam, borsoztam. A padlizsánt levét kicsavartam, és olajon a friss kakukkfűvel és rozmaringgal, sóval és apróra vágott cukkinivel még éppen roppanósra pároltam. A paradicsomot összeturmixoltam.
Itt jön az első választási pont, hogy morzsás, vagy tésztás?
Ha morzsás, akkor a paradicsomot a padlizsánra öntjük és összeforraljuk, ha tésztás, akkor külön hagyjuk őket.
A fehér krém, vagy mártás hozzávalói:
100 g friss kecskesajt
100 ml tejszín
60 g mascarpone
Na ezekkel nem volt sok gond, csak összeforraltam. A kecskesajttól nagyon finom volt, de szerintem anélkül is hasonlóan finom lehet, főleg ha valaki nem barátja annyira mint én.
A tésztás változathoz kell egy ehhez hasonló jóféle kagyló, ami bármilyen meglepő is: Gyermelyi tészta, ha morzsázunk pohárban, akkor:
100g liszt
50g vaj, só bors,
és egy kicsike tojás kicsike sárgája.
Összemorzsoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük, majd sütőpapírra morzsolva 200 C fokon, 10 perc alatt megsül.
Tehát a poharas változat:
Alulra a paradicsomos, padlizsános cucc, rá a sajt, rá a morzsa.
Tésztás változat:
Tányér aljára paradicsom , a tészták aljába sajt mártás, a tetejére a padlizsán, amiket ráteszünk a paradicsomra.
Hej, de nagyon jó lett - szerintem mindkettő -, de családilag inkább a tésztás jöhet szóba.
Utolsó kommentek