Jamie salátájának a következményei mindig beláthatatlanok. Nem sok étel van, aminél nem ismerem hol a határ, de ebből még soha nem sikerült annyit ennem, amennyi elég lett volna. Minden porcikám remeg még egy falatért. Már felállok az asztaltól, és mosogatok, de beleeszek a maradékba. Már kifelé jövök a konyhából, de visszatérek és megfogadom: ez lesz az utolsó! De nem nyugszom, amíg el nem fogy. Mindig túleszem magam belőle. A színek, az illatok és nekem a rusztikája is magával ragadó.
Azért most rutinosabb voltam, a salátából egy jó adagot Erikának (a takarítónők gyöngyének) ajánlottam. Aki: - Melcsikém, ez gyönyörű! - felkiáltással értékelte, majd pont ugyanannyit evett mint én (értsd: degeszre), és végül azt is megbocsájtotta, hogy pár perc alatt tönkretettem a salátával az aznapi munkáját. Én nem tudok rendben főzni, viszont tudok utána rendet csinálni. Ezt majd még kivesézzük, jó?
Kicsit bonyolultnak tűnik, de ez csak a hozzávalók előkészítése miatt van így. Ne tántorítson hát el ez senkit, kössétek fel a nadrágokat, és vágjatok bele. Hálásak lesztek a tanácsért.
Hozzávalók:
600 g jó minőségű szikkadt kenyér (pl toszkán, cibatta)
2-2 piros és sárga kaliforniai paprika
1000 g érett finom paradicsom (több fajta, vegyesen)
só
12 olajos szardellafilé
1 marék kapribogyó
1/2 salátahagyma
1 szárzeller középső zsenge része
1 marék bazsalikomlevél
Az öntethez:
borecet
olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma
só bors
A paprikákat megsütjük forró sütőben, vagy grillen és egy tálba, vagy dobozba téve letakarva hagyjuk 20 percig, hogy a bőrét le tudjuk húzni. A paradicsomokat vágjuk kis darabokra, és tegyük egy szűrőbe, alá pedig egy edényt, ami felfogja a levét, erre még szükségünk lesz. A paradicsomot sózzuk, és forgassuk meg, aztán tegyük félre és hagyjuk lecsöpögni.
A kenyeret (amit ez esetben én sütöttem, holnap felrakom a receptet) törjük falatnyi darabokra. NEM VÁGJUK! Ennek több oka is van. Borzasztóan nézne ki és így jobban felszívja majd a nedvességet. Jamie ZAFT-nak hívja, de nekem nem barátom ez a szó. Közben a paradicsom levébe beletesszük a szardellát a gerince nélkül, amit én kis darabokra szoktam tépni. Ezt azért tesszük, hogy a szardella aromája megízesítse a lecsöpögött levet. A paprikák bőrét óvatosan lehúzzuk és a levét szintén a paradicsomléhez tesszük. Csíkokra vágjuk és jöhet a hagyma, amit nagyon apróra, valamint a zeller, amit pedig vékony szeletekre vágunk.
A paradicsomot kicsit kinyomkodjuk, és a kenyérrel, a többi hozzávalóval és a bazsalikommal összeforgatunk. A lét kb 3-4 ek borecettel, és 10-12 kanál olívaolajjal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a zúzott fokhagymát is. Az öntetet a salátához keverjük, és kb egy percig, kíméletesen forgatjuk a kezünkkel.
Nagyjából 14-20 perc múlva tálalhatjuk, de akár egy órát is állhat az asztalon, mielőtt hozzáfognánk. Ne tegyük hűtőbe! Szerintem remek szombat esti vendégváró egy jó beszélgetéshez, borozáshoz.
Utolsó kommentek