Kicsit olyan ez a kenyérsütés, mint a Mikulás várása. Szégyenlősen elsuttogom hogy szeretnék kapni egy kenyeret, ami ha szép lenne, finom, lukacsos, könnyű és kellően, de nem túlkelt lenne, akkor jövőre is jó lennék, sütnék sokat, és mindig fényes lenne szandim is. Aztán csak figyelem, hogy mi lesz a fényesre pucolt kemencémben. (Ha lódítok semmilyen kívánságom nem teljesül? Mert akkor inkább sütőm van mégis!)
A kenyér is mutatja, hogy jó voltam az idén és én meg is ígérem ugyanezt az év második felére is. Ultra szívásnak tűnik ez a házi kenyér sütés, de talán csak azért, mert sokat kell várni a végeredményre (3 nap), annak ellenére, hogy nem sok időt igényel a tényleges elkészítése.
Arra most ki sem térnék, hogy Jamie panzenellája mennyire finom lett. 3 kenyér készült az alábbi mennyiségből, ebből egyet azon melegében megettünk, a másik kettőből lett a saláta újabb 2 nap múlva. Senki ne merjen türelmetlenséggel vádolni eztán!
Az öregtészta hozzávalói:
170 g teljes kiőrlésű liszt
145 g tönköly liszt
3/4 tk só
1/2 tk élesztő
220 ml langyos víz
Bedobtam mindezt a kenyérsütőbe és a dagasztó funkción kb. 10 percig kevertettem a tésztát. Ne legyen ragacsos, vagy túl kemény, ezt vízzel és liszttel korrigálhatjuk, ha szükséges. Ha kész, kivesszük a tésztát és egy olajozott tálban folpackkal letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt másfélszeresére kelesztjük. Ekkor lazán átgyúrjuk, és újra visszatesszük a fólia alá, majd berakjuk egy éjszakára a hűtőbe.
A kenyér hozzávalói:
1 adag öreg tészta
180 g tönyköly liszt
210 g semolina liszt
1+1/4 tk só
1+1/4 tk élesztő
2 ek oliva olaj
1 ek méz
250 ml langyos víz
Az összes hozzávalót ismét a dagasztóba teszem, és egyenletes simára keverem. Ha kész van, 2 órán át kelesztem olajos, letakart edényben. Ekkor 3 részre osztom, megformázom, és egy tepsiben, amit fóliával takarok, egy újabb éjszakára a hűtőbe teszem.
Másnap kiveszem a hűtőből és hagyom felmelegedni a tésztát, ez 2 óra is lehet.
230 C-ra előmelegítem a sütőt. Mielőtt beleteszem a kenyeret, kicsi vizet spriccelek a sütőbe, majd mehet utána a kenyér. 25 perc után 200-205 C-ra csökkentjük a hőmérsékletet. Összesen 45 perc kell a sütéshez.
A türelem kenyeret terem, méghozzá nem is akármilyet. A munka elenyésző, csak várakozni kell tudni. Az öregtészta 3 napig is állhat a hűtőben, de azért ne feledkezzünk el róla!
Utolsó kommentek