Lajos Mari után szabadon. A hétvégén sárgabarackos sütit sütöttem a családnak. Mikor megkóstoltuk, a sógornőm nekem szegezte a kérdést : Ez a Nők Lapjából van?.- Hát bizony nem válaszoltam de furdalt a kiványcsiság, hogy miért is kérdezte ezt. Majd a titkos fiókjából elővett egy kitépett NL receptet Lajos Mari munkásságának ékes bizonyítékaként, és megmutatta.
A recept kisértetiesen hasonlított az enyémhez, ami egy Csehszlovák könyv fordítása a 60-as évekből, igazán kicsi eltérések voltak a hozzávalók arányiban, illetve két meghatározó különbség: a zsemlemorzsa helyett mák, illetve nem a tetén, hanem az alján volt a barack, amitől borított torta lett belőle.
Nem vacakoltam sokat, a saját receptemben kicseréltem a zsemlemorzsát mákra, és fejteteőre állítottam a sütit. Aki szereti az egész mákos ropogós sütiket, annak nem is kérdés, hogy ez telitalálat. Nekem az volt.
Hozzávalók:
120 g vaj
140 g porcukor
4 tojás
1 citrom héja
120 g rétesliszt
40 g egész mák
1/2 tk sütőpor
pici só
kb 700 g sárgabarack
A vajat (puha, szobahőmérsékletű) a cukorral robotgéppel habosra keverjük, és egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Minden tojással 2-3 percig keverjük. A sót és a reszelt citromhéjat hozzáadjuk, majd a száraz elemeket is elkeverjük benne. Kerek szilikonos papírral bélelt formába tegyük a barackokat, majd a tésztát. Előmelegített sütőbe 190 C-on süssük készre. Kb 35-40 perc.
Ha kész, kicsit pihentetjük, majd kifordítjuk a formából. L.M. két dolgot javasol még, hogy pálinkás forró barackízzel kenjük meg, mert ettől fényes lesz, és hogy mentabóbitával díszítsük. Én csak a második javaslatának tettem eleget, ezúton is elnézést kérek miatta.
Utolsó kommentek