Kb 25 gombóc készült, ebben összesen 2 mag volt, és mindkettőt én kaptam ki, pedig összesen kettőt ettem belőle. Illetve kicsit később újra feláldoztam magam a blog oltárán, mert egy félbevágott fotót is kellett készíteni, és a fotóalany ugye nem maradhatott csak úgy ott. Na szóval amikor Háni meglátta a két magot, azt tanácsolta, rúgjam ki a szakácsot, de mivel én tudtam, hogy a jövőmről van szó, csak annyit jegyeztem meg önkritikusan, hogy ez amolyan: Ülj le fiam egyes!
Pedig nagyon finom lett. Mint említettem a mútkor, ez Ómika konyhájábol a top 3 nyári étel között van. Szerintem megúnhatatlan, egyet nem szeretnék róla állítani, hogy egyszerű és gyors, de nem is összehasonlítható egy zacskós császármorzsával azt hiszem ( még sosem ettem olyat).
Kölcsön kecóban vagyunk, és a kert végében meggyfa áll. Nem volt kérdés, hogy leszedek egy tálnyit. A többi ugyanis már potyog. Meg a barack, és a körte is, de ez most nem tartozik ide. Nincsen mérőeszközöm, úgyhogy a mennyiségeket nem fogom tudni pontosan leírni.
Hozzávalók:
5 közepes krumpli
1 tojás
2 ek búzadara
só
liszt kb.300g
meggy
fahéjas porcukor
250g zsemlemorzsa
70g vaj
3 ek cukor
A vajon a morzsát megpirítjuk és a cukorral összekeverjük, ebbe forgatjuk majd a gombócokat.A krumplikat héjában megfőzzük. WARNING! új, ide krumpli nem alkalmas, mert túl vizes! Régit kell vadászni, erre kis zöldségeseknél van esély, de biztos megfogják kérdezni mire kell, vagy hogy csak nem gombóc lesz? Ilyenkor szerény elnéző mosollyal, vagy kidülledő melkassal egy megsemmisítő igent lehelljünk a zöldséges arcába, temperamentumtól, és a zöldséges nemétől és életkorától, esetleg modellalkatától függően. Tehát, ha megfőtt a krumpli, lehúzzuk a héjját, és kruplinyomóval összenyomjuk, ez nekem nem állt rendelkezésre, így én most lereszeltem, ez is tökéletes módszer. A liszttel, tojással, sóval darával és olajjal tésztát gyúrunk belőle. A liszt mennyisége függ a krumpli nedvességétől, a tojás nagyságától, ezért sem érdemes pontosan megadni . A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta, és ne is legyen túl kemény.
Lisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és 8x8cm négyzeteket vágunk, amit megtöltünk a MAGOZOTT meggyel,(kb3 db) és fél kávéskanálnyi fahéjas cukrot szórunk rá. A négy sarkát összefogjuki, a széleket összenyomkodjuk, és gombócot formálunk belőle.
Lobogó sós vízben megfőzzük. A víz legyen sok, a gombócok alá nyúljunk egy lapáttal, hogy ne ragadjanak le. Ha feljöttek a tetejére, főzzük még 5-8 percig, ez attól függ milyen vastag a tészta, és egyenletesen osztottuk e el a meggy körül, mert ha az összedolgozásnál marad egy nagy kupac vastag tészta, annak több idő kell majd.
Én a tészta harmadából mindíg készítek nudlit is, ami csak annyi, hogy egy sodrunk egy hosszú tésztacsikot, majd nagy fejtettbab nagyságú darabokra vágjuk, újra sodorjuk a darabkákat, hogy csinosak legyenek, és kifőzzük. Ezek ha feljöttek a tetejére keverjünk rajta hármat, és szedjük is azonnal. Könnyen szétfőnek. A morzsába forgatjuk. Ehez tejfölös mártogatót szoktam adni a fiúknak, ami 1 kis doboz tejföl egy vaníliáscukorral összekeverve. Imádják. Amúgy darált cukros mákba forgatva is szokták enni, ez Papi kedvence volt.
Na hajrá, éljen a nyár, egyetek finomat!
Utolsó kommentek