Most jöttem rá, hogy lehet idén ez az utolsó meggylevesünk mert lassan véget ér a szezon, én meg még egy sort sem írtam róla, pedig imádjuk. Van e ennél görlisebb szinű leves? Hát persze: a málna és a ribizli. És mind olyan szép.
Ez a leves nem sűrített, nem bonyolult, könnyű, és finom. Mint minden gyümölcsleves esetében ide is érvényes, hogy a gyümölcs érettsége, édessége, vagy akár a fajtája is teljesen különbözővé teheti az adott ételt. A meggyből pl van az, amelyik nagy, ropogós, de a gyümölcshús színtelen, és sosem fogja megszínezni és megizesíteni a levest. Amelyik kicsit puhább, és mély bordó a leve , azokból nagyon finom leves készül.
Hozzávalók:
800g meggy
1/2 rúd vanília
5 tojás sárgája
5 ek cukor
1 vastag citrom szelet
1 fahéj rúd
5 szegfűszeg
1 kis pohár tejföl
3 ek completta
A meggyet kimagozzuk, és 2 liter vízben a fahéjjal és a szegfüszeggel odatesszük főni. A tojások sárgáját a cukorral és a vanília belsejével habosra keverjük (fehéredésig, robotgéppel) a külsejét pedig beledobjuk a levesbe főni. Ha forr, beletesszük a complettát. A habos tojáshoz hozzákeverjük a tejfölt, és a forrásban levő levesbe keverjük. Most ha nem elég édes, vagy savanyú, egyensúlyozzuk citrommal, és valamilyen édesítővel (xillit, ageveszirup, méz, vagy... cukor). Lehet hűteni, és élvezni a nyarat egy tányér leves mellett.
A ma esti villanyfényes biciklizésből hazatérve mindenki a levesnek állt neki. Jó volt nézni őket. Egyébként Bubó amíg kisebb volt kb 3 éves, minden éjjel bepisilt, ha este vacsorára meggylevest kapott. Pár alkalomba beletelt mire leesett, hogy vízhajtó, és gyakran kell pisilni utána. Aztán már rutinosan kivittük az éjszaka közepén, így megúsztuk az ágyneműcserét.
Utolsó kommentek