Adjunk még a fügének, mert most érik vagy soha. Fogalamam sincs miért gondolom, hogy egyszer majd egy édes mandulakrémes sütit kedvelni fogok, de azért időről időre adok magamnak egy esélyt. Azt már látom, hogy szinte fölöslegesen, mert az én ízlésem nem ez, pedig szeretem minden alkotóját külön külön, de együtt ez már sok, és tömény annak ellenére, hogy a cukor mennyiséget alapból csökkentem.
Ez nem egy lebeszélő poszt, mert nagyon finom volt, de az édes-édessel, megszórva porcukorral kedvelők álljanak inkább neki, az Ő kedvencük lesz.
Tehát lerántom a leplet, és lássatok majd csodát, nincs benne fél kiló cukor vagy ilyesmi. Lehet, hogy nem is igaz semmi az előző bekezdésekből?
Hozzávalók:
100g liszt
75g vaj
35g cukor
pici só
1 ek jeges víz
A krémhez:
150g vaj
100g cukor
180g mandulaliszt
2 tojás sárgája
pici só
4 füge
Az elkészítését a végletekig egyszerűsítettem és majdnem egy edényben sikerült elkészítenem mindent. Elővettem a nagy késes mixeremet, és a tészta hozzávalóit a víz kivételével beleraktam, pulzálva mixeltem, (itt jött a plusz e edény) majd kitettem egy tálba, és a vízzel egy pillanat alatt összeállítottam a tésztát. Letakarva hűtőttem 30 percet. Amikor kivettem, a tészta 2/3-t a formám aljával azonos méretű sütőpapíron nyújtottam ki, beraktam a forma aljába papírostul, a maradék tésztát pedig a forma oldalára tapasztottam. Ezt úgy szoktam, hogy 4 felé osztom a forma oldalára maradt tésztát, és henger alakúra sodrom a negyedeket, méghozzá olyan hosszúra, amilyen a forma negyedrészének hosszával egyezik, így az oldalára tapasztva márcsak annyi dolgom van, hogy szétnyomogassam az ujjammal hogy a teljes oldalt lefedjem. Azért szeretem így csinálni, mert azonos vastagságú lesz mindenhol a tészta, és sosem fordul elő hogy kevés a tészta, vagy maradékot kell kidobnom, vagy valahova még eldolgoznom. A tésztát 190C-ra melegített sütőben elősütöttem, világos szinűre. Ez kb 10 perc.
Eközben a mixerembe tettem a vajat a cukrot, sót, habosra kevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját, és végül a mandulát. Az elősütött tésztára raktam a mandulás krémet, és a negyedelt fügéket a tetejére raktam. Visszatettem a sütőbe további kb 20 percre.
Ha kivesszük a sütőből, hagyjuk állni, és csak 3-4 óra után szeleteljük, vagy akár másnap. Bármilyen furcsán hangzik is, akár vanília fagyival, is lazíthatunk az ízeken, ha adunk egy gombóccal a tortaszelet mellé.
Azért most hogy írom, összefutott a nyál a számba, pedig nem tűntem túl lelkesnek az elején ugye?
Utolsó kommentek