A pálinkás kenyér az angoloknál nem
legenda, és eszi is gyerek meg felnőtt egyránt. Karácsonykor meg főleg. Egyvalami hibádzik csak, a pálinka,
ugyanis Ők whiskeyvel rendelkeznek ipari mennyiségben. Ez az Ő pálinkájuk. De mi vihette
rá a szigetlakókat arra, hogy whiskeyvel készítsék a sütit kenyeret?
Gondolom egy a Royal Family
alkalmazásában álló konyhafőnök igyekezett megoldani a
karácsonyi vacsorát. Már szeptemberben törte biztos a fejét, hogy huh, megint
az egész család itt tölti a szentesetét, és persze a másnapot
is mert ajándékot is akarnak kapni. Jön a pereputty, lesznek vagy
százan, a szűk család. Napi ötször étkeznek, az azt jelenti,
hogy mind a három hűtő teli lesz, ráadásul a Public Health and
Medical Officer's Servic (ANTSZ) is mindig ellenőriz karácsonykor,
nehogy valaki lazac mérgezést kapjon, tuti nem rakhatjuk a húsos
hűtőkbe a sütit, de a zöldségesbe., meg a tejesbe sem. Itt már
erősen vakarta a fejét, hogy akkor mi legyen a sütikkel, amikor
eszébe jutott, hogy sebaj, majd süt egy jó angol pudingot, aztán
rájött, hogy nem csak a hűtőbe, de a sütőbe sem fér semmi,
mert annyi hús sül, hogy az lehetetlen lenne. Ekkor gondolhatta,
hogy kénytelen lesz előbb megsütni. Igen ám, de hogy áll el? És
akkor bánatában és tanácstalanságában csak egy pohár whiskey
segíthet Károly titkos készletéből. És tényleg segített,
rájött, hogy a sütit kenyeret alkohollal tartósítja, így el
lehet készíteni egy hónappal korábban is, nem fog megromlani.
Hozzávalók:
100g mogyoró
400g liszt
1 cs sütőpor
150g mazsola
150g aszalt áfonya
200g kandírozott narancs héj
200g kandírozott citrom héj
100g őrölt mandula
200g vaj
200g cukor
4 tojás
1kk gyömbér
1kk fahéj
¼ kk só
8 ek whiskey lehet szilvapálinka is
A mázhoz:
2-3 ek citromlé
200g porcukor
A mazsolát beáztatjuk az alkoholba 20 percre. A mogyorót durvára vágjuk. A narancs, -citromhéjat a mogyoróval, mandulával , áfonyával és a lecsepegtetett mazsolával összekeverjük. Megszórjuk 150g liszttel, a laposan összerázzuk, hogy mindent alkotót körbevonjon a liszt.
A vajat a cukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A liszthez keverjük a gyömbért, és a fahéjat, a sütőport és a sót, majd a vajas keverékhez adjuk, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsös, magos tál tartalmát is tésztához adjuk, végül a 6 evőkanálnyi alkoholt is, ami megmaradt a mazsolák után. Ha valaki közben már ivott belőle, az pótolja 6 evőkanálnyira a mennyiséget. Alaposan keverjünk össze a tésztát a gyümölcsökkel és a whyskeyvel.
Egy tapadásmentes edényt kivajazunk, és a tésztát beletesszük. 175C-ra előmelegített sütőben100-120 percig sütjük.
Ha kész, rácson hűtsük ki.
Alufóliában szorosan csomagoljuk be, és 3-4 hétre tegyük a kamra polcára. Csak ott ne felejtsük! Mielőtt enni szeretnénk belőle készítsünk mázat, a citromléből és a cukorból, amivel fedjük be a kenyerünket.
Az ízek remekül összeérnek. Érdemes vastagabb szeleteket vágni belőlük, mert könnyen törik.
Hálás darab, mindenki szereti. Pénteken volt egy hete, hogy elkészítettem, és félő, hogy mivel kibontottam, el fog fogyni karácsonyig. Mindegy holnap újra eldugom.
Nekünk miért nincs 3-4 héttel előbb elkészíthető karácsonyi sütink?
Utolsó kommentek