HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Angol pálnikás kenyér

2011.12.06. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A pálinkás kenyér az angoloknál nem legenda, és eszi is gyerek meg felnőtt egyránt. Karácsonykor meg főleg. Egyvalami hibádzik csak, a pálinka, ugyanis Ők whiskeyvel rendelkeznek ipari mennyiségben. Ez az Ő pálinkájuk. De mi vihette rá a szigetlakókat arra, hogy whiskeyvel készítsék a  sütit  kenyeret?

 

Gondolom egy a Royal Family alkalmazásában álló konyhafőnök igyekezett megoldani a karácsonyi vacsorát. Már szeptemberben törte biztos a fejét, hogy huh, megint az egész család itt tölti a szentesetét, és persze a másnapot is mert ajándékot is akarnak kapni. Jön a pereputty, lesznek vagy százan, a szűk család. Napi ötször étkeznek, az azt jelenti, hogy mind a három hűtő teli lesz, ráadásul a Public Health and Medical Officer's Servic (ANTSZ) is mindig ellenőriz karácsonykor, nehogy valaki lazac mérgezést kapjon, tuti nem rakhatjuk a húsos hűtőkbe a sütit, de a zöldségesbe., meg a tejesbe sem. Itt már erősen vakarta a fejét, hogy akkor mi legyen a sütikkel, amikor eszébe jutott, hogy sebaj, majd süt egy jó angol pudingot, aztán rájött, hogy nem csak a hűtőbe, de a sütőbe sem fér semmi, mert annyi hús sül, hogy az lehetetlen lenne. Ekkor gondolhatta, hogy kénytelen lesz előbb megsütni. Igen ám, de hogy áll el? És akkor bánatában és tanácstalanságában csak egy pohár whiskey segíthet Károly titkos készletéből. És tényleg segített, rájött, hogy a sütit kenyeret alkohollal tartósítja, így el lehet készíteni egy hónappal korábban is, nem fog megromlani.

 

Hozzávalók:

100g mogyoró

400g liszt

1 cs sütőpor

150g mazsola

150g aszalt áfonya

200g kandírozott narancs héj

200g kandírozott citrom héj

100g őrölt mandula

200g vaj

200g cukor

4 tojás

1kk gyömbér

1kk fahéj

¼ kk só

8 ek whiskey lehet szilvapálinka is

A mázhoz:

2-3 ek citromlé

200g porcukor

A mazsolát beáztatjuk az alkoholba 20 percre. A mogyorót durvára vágjuk. A narancs, -citromhéjat a mogyoróval, mandulával , áfonyával és a lecsepegtetett mazsolával összekeverjük. Megszórjuk 150g liszttel, a laposan összerázzuk, hogy mindent alkotót körbevonjon a liszt.

A vajat a cukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A liszthez keverjük a gyömbért, és a fahéjat, a sütőport és a sót, majd a vajas keverékhez adjuk, és alaposan összekeverjük. A gyümölcsös, magos tál tartalmát is tésztához adjuk, végül a 6 evőkanálnyi alkoholt is, ami megmaradt a mazsolák után. Ha valaki közben már ivott belőle, az pótolja 6 evőkanálnyira a mennyiséget. Alaposan keverjünk össze a tésztát a gyümölcsökkel és a whyskeyvel.

Egy tapadásmentes edényt kivajazunk, és a tésztát beletesszük. 175C-ra előmelegített sütőben100-120 percig sütjük.

Ha kész, rácson hűtsük ki.

Alufóliában szorosan csomagoljuk be, és 3-4 hétre tegyük a kamra polcára. Csak ott ne felejtsük! Mielőtt enni szeretnénk belőle készítsünk mázat, a citromléből és a cukorból, amivel fedjük be a kenyerünket.

Az ízek remekül összeérnek. Érdemes vastagabb szeleteket vágni belőlük, mert könnyen törik.

Hálás darab, mindenki szereti. Pénteken volt egy hete, hogy elkészítettem, és félő, hogy mivel kibontottam, el fog fogyni karácsonyig. Mindegy holnap újra eldugom.

Nekünk miért nincs 3-4 héttel előbb elkészíthető karácsonyi sütink?

 

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony gyümölcsös hellókarácsony ünnepelek édeseim zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr843441445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása