-Finom volt ez a tojás. -Ugye milyen jó ezzel a szardellás beütéssel? -Miért az is volt benne? -Hát ja ez a morzsa szardellás rajta, igazából az lenne a lényeg. - Aha! Akkor eszem egyet így is, hogy már ezt is tudom.
No ekkor már nem az első pálinka után voltak az asztaltársak, és egy kicsit el is bizonytalanodtam, a munkaóráimat tekintve, hogy érdemes volt e. És persze, hogy érdemes volt, mert így születnek a felejthetetlen pillanatok.
A fotón az első darab volt ami elkészült, és azonnal konstatáltam, hogy több roppanós morzsát szeretnék enni egy falattal, illetve hogy a salátának is szeretnék adni valami ízt, mert így meztelenül nem emeli ki kellően a tojást. Ennek ismeretében került rá egy pofonegyszerű öntet is, ami nem látszik.
Hozzávalók:
10 tojás
3 tk dijoni mustár
1 tojássárgájából olíva olajjal készült friss majonéz
bors
1 ek friss citromlé
2 ek petrezselyem apróra vágva
a morzsához:
2 bögre Panko morzsa
4 ek olívaolaj
6 szardellafilé
3 fokhagyma gerezd
6 ek reszelt parmezán
a salátához az öntet:
3 ek olívaolaj
3 ek citromlé
3 ek balsamico
A tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt 1 tojás sárgájából kb 150ml olívaolajjal majonézt készítünk. Ebbe belerakjuk a citromlét a mustárt, és félbevágott főtt tojások sárgáját, amit robotgéppel alaposan összedolgozunk. A legvégén a petrezselymet is hozzáadjuk. Csöves nyomózsákból, vagy kanállal visszatöltjük a fehérjékbe a majonézes krémet.
A morzsához az olajban összetörjük a szardellafiléket, és felhevítjük az olajban . Hozzáadjuk a morzsát és megpirítjuk. Az utolsó pillanatban a reszelt fokhagymát is belerakjuk, majd levesszük a tűzről, és forrón belekeverjük a parmezánt. Kis ropogós csomókká ragasztja össze a morzsát a sajt, keverjük folyamatosan, hogy szétváljanak, és ne egy nagy csomót kapjunk.
A salátához az öntet hozzávalóit összeráztam egy üvegben, és a salátára öntöttem. A morzsa felét érdemes belekeverni, aztán rátesszük a tojásokat, és ezt is megszórjuk a morzsával, végül jöhet egy kis petrezselyem.
Nagyszerű étel, a lényege a morzsában rejlik, mindent elő lehet készíteni, de csak a fogysztás előtt állítsuk össze , mert a morzsa felszívja a nedvességet!
Utolsó kommentek