Csak az nem szereti, aki még nem kóstolta. És csak annak nem tetszik, aki nem szereti az egyszerű de nagyon csinos feket ruhát tűsarkúval. A legegyszerűbb francia vanília torta nem tud többet mint hogy krémes, édes, vaníliás, lágy és simogató. A tésztára öntött vaníliakrém dominál a tortában, semmi sallang, semmi gyümölcs, semmi díszítés, legfeljebb egy kávét kér maga mellé.
Hosszú hétvége van, brűgölünk, és ebben még az sem zavar, hogy nincs hozzá medencénk így inger nélkül olyan vagyok mint Kriszta a Mézga családból (... Kriszta tiszta gyagya, mert üres az agya...).Háni is azonosul, csak ő a családfővel Gézával, (..nyakamon a csacsika család...). Süt a nap, kék az ég, biciklizni, focizni és kirándulni kell ilyenkor. Mi is így teszünk, de az ebéd utáni csendes pihenő pont elég egy tortaajánlásra.
Hozzávalók:
75 g vaj szoba hőmérsékletű
50 g porcukor
1/8 tk só
16 g mandula liszt
1 kicsi tojás
125 g liszt
a krémhez:
850g tej
165 g cukor
1 vanília rúd
85 g keményítő
3 tojás sárgája
1/8 tk só.
A vajat és a cukrot meg a sót habosra keverjük , hozzáadjuk a tojást, és a mandula lisztet. Most kicserélve a mixer habverőit dagasztó szárakra, folytatjuk a keverést, hozzáadva a lisztet.
Fóliába tekerve tegyük hűtőbe 1 órára, vagy egy éjszakára is akár.
Egy kivajazott tortaformába nyújtsuk bele a tésztát, és öntsük bele a forró vanília krémet.
A tejet a cukor felével és a a hosszában félbevágott vaníliával mikróban felforrósítom, közben a tojások sárgáját a maradék cukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt. A forró tejből kivesszük a víníliát, és kikaparjuk a belsejét a tejbe, a termés héját pedig eltávolítjuk. A forró vaníliás tejet a tojásokra öntjük, és lassú tűzön sűrűre főzzük.
A 220 C -ra előmelegített sütőbe 30 percig sütjük a tortát.
Ha kész a torta, nagy levegőbuborékok lesznek a krémen, ezt óvatosan a széléről egy hústűt beleszúrva el lehet távolítani, de ha nem tesszük akkor is elmúlnak a buborékok, csak akkor lehet, hogy ráncos lesz a teteje.
Utolsó kommentek