HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Rozmaringos lila hagymás kenyér császárszalonnávall sülve

2012.05.04. 07:00 :: sajtosbrokkoli

Tataaam! Íme a kenyér amit nem kell megkenni, amire nem kell tenni semmit, simán elég paradicsomot, vagy uborkát harapni hozzá.


 

Úgy tűnik ez a rövid hét kibírható édesség nélkül, legalábbis ami a blogfelületet illeti. Viszont annyira jók ezek a holmik, hogy most azt gondolom ezekért simán ki is lehet bírni cukor nélkül. A mai kenyérről rengeteg jó dolgot tudok írni. Sőt annyi pozitívuma van, hogy talán ide sem fér majd mind.

Nem kell dagasztani, éppen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Előre ki lehet matekolni, hogy 18-24 órán belül mikorra készüljön el. Olyan illata van, hogy lehetetlen ellenállni neki. Nem szárad ki, könnyű formázni, És a non plusz ultra: a benne lévő lila hagymától mégsem lesz büdös hagymaszagú a leheletünk. Ezért már érdemes volt idáig olvasni ugye? Olyan hagymás kenyér,amitől nem csorbul a házastársi méltóság.


 

Hozzávalók:

430g kenyérliszt

¼ tk élesztőpor

½ tk só

340 ml víz

300g császárszalonna

1 nagy lila hagyma

1 ek friss rozmaring


A hagymát apróra vágjuk, és a szintén apróra vágott szalonnával egy edényben fedő alatt 10 percig fedő alatt néha megkevergetve sütjük, főzzük, pároljuk, dinszteljük. (szerintem ez mind egyszerre történik a fedő alatt) Ha kész, itatóspapírra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. (dm-ben kapható, nedvszívó kendőnek hívják, nem azonos a papírtörlővel). Eközben a többi hozzávalót kimérjük, és előkészítjük, a rozmaringot apróra vágjuk.  

A lisztbe keverjük a száraz hozzávalókat, majd a kihűlt hagymás szalonnát, és végül a vízzel összekeverjük. Ennyi. Most minimum 16 órára maximum24-re tegyük a hűtőbe letakarva. Másnapra a duplájára kel a tészta. Egy lisztezett lapra szedjük ki egy spatulával, és párszor forgassuk át, hogy ne ragadjon.

Egy papírral bélelt kerámia-öntöttvas edénybe tegyük bele. Most újabb 1-2 órára magára lehet hagyni a kenyeret, eközben melegítsük a sütőt 240C-ra. A kupakot (fedőt) az edényre helyezve 45 percre mehet a sütőbe a kenyér, majd kupak nélkül addig süssük, amíg szép piros nem lesz. Ez nekem plusz 10 perc volt.


Sok erőt kívánok, hogy ne vágjátok meg melegen.

 

A só mennyisége nagyban függ a szalonna sósságától, nyugodtan felül lehet bírálni, bár nekem ennyi is elég volt, így a hagymától kellemesen édeskés is volt.

 

Egy éve: mogyorós keksz csokiba mártva

 

11 komment

Címkék: kenyér élesztős

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr614487416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.04. 11:16:06

Folyik a nyálam. Ma délután nekilátok !

Rwindx 2012.05.04. 11:36:33

Finom lehet. Kedvem támadt hozzá, hétvégén lehet megcsinálom :)

Viszont két észrevétel, ha a sütőben a sütő edényt előmelegíted (inkább forrósítod), akkor felesleges kibélelni, nem ragad bele, csak vigyázni kell ne égesse meg magát az ember.
Ha nem hűtőbe kerül a tészta, akkor ebben a melegben 10-12 óra alatt megfelelőre kel. Tehát elég este bekeverni, reggel már lehet is sütni. Nem hiszem hogy megromlik benne a szalonna és a hagyma, bár ilyet nem tagadom, még nem csináltam.

bögöbö 2012.05.04. 11:58:06

Tavaly ettem hasonlót Kapolcson, csak ott csülökkel készült, nem császárral. Alig bírtam a véremmel, forrón ettem (basszus, még 20 perc után se hűlt ki...). Sajna sótlan volt (a szalonna ezért is jobb választásnak tűnik), és hiányzott a csülök "sültsége", illetve csak párolódott/főtt ott benn, a cipóban, ezért kissé ízetlennek hatott.

Bonbonier 2012.05.04. 12:29:36

2 kérdés:
- rendes élesztővel lehet csinálni?
- jénai tál jó lehet hozzá? nincs öntöttvasam...
kösziii!

Rwindx 2012.05.04. 12:34:06

@Bonbonier:
-igen, csak vigyázz a megadott folyadék arány tartására, ha felfuttatod valamiben
-igen, én abban sütöm a kenyereim

szerintem.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.05.04. 12:34:07

@Bonbonier: lehet. Es nem kell ontottvas edeny, tokeletesen megteszi a zomancozott is, regebben en is olyanban csinaltam a DNK kenyereket.

Furos 2012.05.04. 12:39:17

Milyen jo, hogy itt jartal tavaly es felfedeztet az ontottvas edenyeket :)
Megsutom a hetevegen!

2012.05.04. 14:24:51

Jól hangzik, egyszer én is kipróbálom!

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.05.04. 14:27:01

@Bonbonier: @Rwindx: Köszönöm a választ, és igen én is így gondolom, bár arra még nem találtam arány számot, hogy a por élesztő mennyi frissel helyettesíthető.
@kekecke: Bevallom nem vagyok nagy kenyérsütő, illetve csak mostanság kaptam rá.
Limaránál viszont el lehet mélyedni a kenyerek világában, ott kérdés nélkül is sok választ lehet kapni ha beleolvasgattok a receptekbe.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2012.05.04. 15:51:46

@furos: ne viccelj már annak örülj hogy nem maradtam nálad örökre, meg annak ,hogy ebben váégre van hús!
Hálás vagyok ezúton is újra megújra! szivecskét hogy kell pötyögni?

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.05.04. 19:22:02

@sajtosbrokkoli: igaz. En is sokat schmitteltem Limaratol anno, mar magamnak csinalom.
Az elesztot tekintve: ha kevesebbet hasznalszt, tobb ido kell, hogy megkeljen, de attol meg finom. Ha sokat, hamar megkel ugyan, de elesztoizu lesz.
Pl. ciabatta: keves eleszto, sok kelesztes, es isteni! :-)
süti beállítások módosítása