Tataaam! Íme a kenyér amit nem kell megkenni, amire nem kell tenni semmit, simán elég paradicsomot, vagy uborkát harapni hozzá.
Úgy tűnik ez a rövid hét kibírható édesség nélkül, legalábbis ami a blogfelületet illeti. Viszont annyira jók ezek a holmik, hogy most azt gondolom ezekért simán ki is lehet bírni cukor nélkül. A mai kenyérről rengeteg jó dolgot tudok írni. Sőt annyi pozitívuma van, hogy talán ide sem fér majd mind.
Nem kell dagasztani, éppen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Előre ki lehet matekolni, hogy 18-24 órán belül mikorra készüljön el. Olyan illata van, hogy lehetetlen ellenállni neki. Nem szárad ki, könnyű formázni, És a non plusz ultra: a benne lévő lila hagymától mégsem lesz büdös hagymaszagú a leheletünk. Ezért már érdemes volt idáig olvasni ugye? Olyan hagymás kenyér,amitől nem csorbul a házastársi méltóság.
Hozzávalók:
430g kenyérliszt
¼ tk élesztőpor
½ tk só
340 ml víz
300g császárszalonna
1 nagy lila hagyma
1 ek friss rozmaring
A hagymát apróra vágjuk, és a szintén apróra vágott szalonnával egy edényben fedő alatt 10 percig fedő alatt néha megkevergetve sütjük, főzzük, pároljuk, dinszteljük. (szerintem ez mind egyszerre történik a fedő alatt) Ha kész, itatóspapírra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. (dm-ben kapható, nedvszívó kendőnek hívják, nem azonos a papírtörlővel). Eközben a többi hozzávalót kimérjük, és előkészítjük, a rozmaringot apróra vágjuk.
A lisztbe keverjük a száraz hozzávalókat, majd a kihűlt hagymás szalonnát, és végül a vízzel összekeverjük. Ennyi. Most minimum 16 órára maximum24-re tegyük a hűtőbe letakarva. Másnapra a duplájára kel a tészta. Egy lisztezett lapra szedjük ki egy spatulával, és párszor forgassuk át, hogy ne ragadjon.
Egy papírral bélelt kerámia-öntöttvas edénybe tegyük bele. Most újabb 1-2 órára magára lehet hagyni a kenyeret, eközben melegítsük a sütőt 240C-ra. A kupakot (fedőt) az edényre helyezve 45 percre mehet a sütőbe a kenyér, majd kupak nélkül addig süssük, amíg szép piros nem lesz. Ez nekem plusz 10 perc volt.
Sok erőt kívánok, hogy ne vágjátok meg melegen.
A só mennyisége nagyban függ a szalonna sósságától, nyugodtan felül lehet bírálni, bár nekem ennyi is elég volt, így a hagymától kellemesen édeskés is volt.
Egy éve: mogyorós keksz csokiba mártva
Utolsó kommentek