Legelőször is tisztáznom kell, a pálinka az párlat, méghozzá gyümölcs párlat. Amikor ugyanezzel az eljárással amivel a pálinka készül nem gyümölcsöt, hanem sört, ez esetben barna sört raknak a lepárlóba, akkor készül a sörpárlat. Most, hogy elmondtam mi a különbség, durva lenne „lesörpálkinkáznom”de valami olyasmit képzeljetek el.
A Nobilisnál az ötletelést tett követte, és lepároltak egy kisvárosnak elegendő mennyiségű barna sört ,hogy kapjanak egy kisvárosnak elegendő mennyiségű színtelen sörpárlatot. Mielőtt .bárkinek is eszébe jutna, hogy barna színt keressen az italban, annak elárulom nincs, hiszen mint minden párlat víz színű, csakúgy mint a pálinka, ami nem érlelt, ágyas, vagy egyéb huncutsággal színezett.
Hagyományosan az üveg nyaka jelzi, miből készül a párlat
A barna sörre, pontosabban a Dreher Bak sörére azért esett a választás, mert kellemesen karamell és maláta ízű, illetve megfelelően karakteres, és mert nem utolsó sorban a Nagy Aranymedál díjas barna sörkülönlegességet a Nemzetközi Söripari Nagydíjon, és a Burton Upont Trent-i Millenniumi Sörversenyen is a világ legjobb sörei közé választották, a kiváló minőség elismeréseként pedig többször is elnyerte a Monde Selection Nemzetközi Kiváló Minőség Trófeáját is, melyet azon termékek kapnak, amelyek három egymást követő évben is elnyerik kategóriájuk aranyérmét. Na ki tudta ezt?
Számomra ezzel a lepárlással megszületett az egyetlen sör, amiből akár egy-két pár pohárral (pálinkás) is meg tudok inni, és amit az eddigi legfogyaszthatóbb sörnek értékelek.
Kortyoláskor az elején nem, csak később érződik rajta a maláta a karamell, és a sör. Nem véletlenül írtam ezt le mind, a sör a legutolsó íz amit éreztem, megelőzte a másik kettő, és ez jó volt.
Mivel a Nobilisnak ez volt az első sörpárlat főzése, 120 palacknyi limitált kiadás került forgalomba, amit megvásásrolni nem lehet, csak a fesztiválozók kóstolhatják meg fent a Várban ha vasárnapig felkerekednek és fellépcsőznek. Én is így tettem. Miközben iszogattam az átlátszó zsebsörömet, két a hátam mögött elsétáló fiú a hátam mögött megszólalt: ...szeretem az érett nőket. Én meg felnevettem, pedig lehet, hogy sírnom kellett volna. Remélem nem rólam jutott eszükbe.
Mivel szeretem az szép üvegeket nem mehetek el szó nélkül a design mellett sem. Imádom. Az üvegek (jéé) olasz termékek, a címkézésük nem matrica, valamiféle égetett eljárással kerül a palackra. Nagyon jó végigsimítani a palackon. Először kívülről, aztán belülről.(ehh, huncut ez a pálinka ital).
Végül a legütősebb Nobilis Pálinkabusz sztori. Helyszíne egy másik fesztivál, ahol egy decens középkorú pár keveredett látszólag véletlenül a pálinkabusz mellé, ahol aztán meg is álltak, és háttal a busznak nézelődni kezdtek az ellenkező irányba. Egy óvatlan pillanatban a férj lankadó figyelmét kihasználva a hölgy odaszólt a hozzá legközelebb álló Nobilis pólós fiatalembernek, és súgva hadarva ellentmondást nem tűrő hangon felszólította: -Adj egy pohárral! -Milyet? Jött a körültekintő kérdés .Mire újra válaszolni tudott, csak annyit mondott idegesen: - Már elkéstél!
De szeretem.
Én maradok a gyümölcs pálinkáknál, de ha sör van csak, akkor ám legyen, szívesen iszom egy átlátszó zsebsört is.
Kóstolgassatok, de szigorúan mértékkel!
Fent van Michelisz Norbi WTTC-s autója, ha gyerekkel mentek, neki is lesz mit nézni.
Utolsó kommentek