Véletlen, hogy a mai süti is lisztmentes. Töményen csokis, és mogyorós. Lehet ragacsosra hagyni a közepét, úgy is finom, és lehet kicsit jobban megsütni, de akkor idő kell neki, míg a nedvesség, és a mogyoró olajtartalma végigér a széleken. Én az utóbbi változatot szeretem jobban.
Ehhez a tortához csak tejszín kell, az alatta lévő gyümölcs csak a vendégem kérésére került alá, és hiába mondtam, hogy a tejszín elég lesz hozzá, sőt jobban is passzol, ragaszkodott a gyümölcshöz is mert meglátta konyhapulton, hogy az is van, de szeretném felhozni a mentségére, hogy nagyon terhes. És lehet e egy terhes nőnek nemet mondani? Vagy érdemes e?
Kicsit a mogyoróról. Még karácsony előtt vettem, az utcán egy nénitől, aki megszólított, hogy vegyek tőle mogyorót, mert szép, és finom, meg egészséges is. Nem hitt nekem, amikor mondtam, hogy majd visszafelé, de aztán nagyon megörült, amikor visszamentem. Sajnálkozott, amikor megkérdeztem, hogy pucolva van-e, de azt mondta, ő azt már nem bírja. Nem fogtam gyanút. Pedig kellett volna. Nem a nénivel, hanem a mogyoróval volt a baj.
Annyira kemény volt a héja, hogy hagyományos dió/mogyoró törővel ha végre sikerült szétroppantani a héjat, vele együtt a mogyoró is összetört, aztán nem győztem kiválogatni a mogyorómorzsákat. Taktikát, és fegyvernemet váltottam, vágódeszkán törtem a mogyorókat kalapáccsal. A mogyoró csodaszépen egészben maradt. A csúcsát a deszkára raktam, a fenekét meg jól irányzottan megkoppintottam, aminek eredményeként a mogyorók csúcsaival szétdöfködtem egy remek vágódeszkát, viszont a később ledarált mogyorót egészben sikerült kiszednem a héjakból. Gratulálok magamnak. Azért nem ez volt a legjobb deszkám, de régi , és szeretem, kár volt szétütnöm.
Hozzávalók:
120g késes darálóval aprított mogyoró
60g vaj
120g cukor
150g étcsoki
4 tojás
A hagyományos darálót azért nem ajánlom mert a mogyoróból sok olajat szabad fel, és inkább szárazabb lisztszerűbb mogyoróra van szükség, mint egy olajos ragacsos mogyoró darálékra.
A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, és a gőzön hagyva beletesszük a cukrot, meg a vajat . Olvadásig kevergetjük, majd levesszük a gőzről. A tojások sárgáját a kissé kihűlt csokiba rakjuk és elkeverjük. A fehérjét habbá verjük egy csipet sóval. Finoman összekeverjük a csokival, és kivajazott formába tesszük.
170C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Aki ragacsosan szeretné, annak, 20 perc elég lesz. Ha kész, rácsra téve hagyjuk hűlni. Felvágni csak 6-8 óra után javaslom. Közepesen, vagy teljesen felvert tejszínt (frisset, cukor nélkülit, csak semmi tubusos!) adjatok a tortához, úgy finom csak igazán.
Egy éve: Erdei gyümölcsös túrótorta kölessel
Utolsó kommentek