HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

Zöldség alaplé kuka, vagy komposztálás helyett

2012.04.16. 07:00 :: sajtosbrokkoli

A kukabúvárok, az ökonők, és a tudatos háziasszonyok jutalma lehet ez az alaplé. Nem hiszem, hogy bárkinek nehezére esne a zöldségek konyhai előkészítésénél leeső darabokat zacskóba dobni, és betenni a mélyhűtőbe, pedig nagyjából ennyin múlik az egész.


 

Fogalmam sincs, hogy a válság, a tudatosabb lét, a zöld szemlélet, vagy csak a pazarlás végtelenül értelmetlen folyamata juttatta el a világot oda, hogy rájöjjünk, a brokkoli szára, vagy a répa héja, a hagyma kalapja, és paprika csutkája a komposztáláson kívül, illetve az előtt még egyszer értelmet nyerhet, ha alaplét főzünk belőle.


Egyre több alaplét igénylő receptet lehet olvasni, és valljuk meg a leveskocka, de még a kimondottan alaplé sűrítmény sem a legüdvözítőbb út a tutihoz. Sokkal finomabb, kiszámíthatóbb, egészségesebb és olcsóbb ez a mélyhűtős megoldás.


Óriási előnye, hogy a magunk dönthetjük el például, hogy sót szeretnénk e beletenni, vagy csak kicsit, vagy annyit, hogy általánosan jó legyen. Ez annak függvénye, hogy mihez szeretnénk később használni.

Hozzávalók:

Bármilyen konyhai zöldséghulladék, amik ehető részek, de nem használtuk fel az adott ételhez, és megmosva bezacskóztunk.

Most konkrétan el fogom mondani, hogy melyik rész miből maradt:

brokkoliszár (brokkolis tejszínes tészta)

karfiolszár (karfiol leves)

répa teteje alja, plusz a héj (leves, répás joghurt)

hagyma kalap (lecsó)

póréhagyma (saláta)

paprika csutkák (töltött paprika)

kelkáposzta levél (saláta)

karalábé héj (leves)

raktam még bele egy csokor petrezselymet, és egy paradicsomot, ez a kettő friss volt, nem maradék.


 

Kivettem a fagyasztóból a zöldségeket, és hideg vizet eresztettem rájuk. Lassan felforraltam, és még kb másfél órán át főztem. Kevés sót tettem bele. Mikor kész volt leszűrtem. Ebből lett ez a gyönyörű aranysárga alaplé.

A zöldséget pedig ezután is komposztra lehet dobni, amikor már kevéssé kívánatos.


 

Néhány recept, amihez alaplé szükségelteteik.

Krémlevesek: kókusztejes répa , vöröslencse, zöldkrém.

Risottók: spárgás, 4x répás és egy bónusz risotto pogácsa.

Curry: padlizsán csicseriborsó.

Végül pedig egy zelleres krumpli gartin

A hús alapléről pedig itt egy hétvégi csacskamacska, vicces, és megható érdemes elolvasni (1x)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöldség alaplé főzök

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr564449020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása