Ez a leves a veggie-holisták azaz a zöldségholisták forralt bora, mivel illatos, zamatos, forró, és tartalmas, kissé édes, pont mint a forralt bor, és a hatás is ugyanaz. Mámorító, melengető. Pont ez kell az első téli napokon, hogy hozzászokjunk a hideghez.
Újra az egyszerűség, de az ízlelőbimbók maximális izgatása jegyében készült ez a leves. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy bár egy óra az elkészítése, ebből közvetlenül a szakács, csak 10 percet tölt a konyhában, a többiben azt tehet, amit szeretne, akár konyhán kívül is.
Szerintem ízlés kérdése, hogy mennyire sűrű, vagy híg, viszont ennek függvényében ajánlok hozzá pirítóst. Ha egy hígabb, könnyebb levest szeretnénk enni, akkor akár üresen is lehet asztalra teni, csak legyen utána más is ebédre. Viszont ha sűrűre főzzük, akkor szerintem sajtos pirítóssal gyakorlatilag egy ebédnek is megfelelő. Legalábbis nekem az volt.
A Taleggio sajt nagyszerűen illik a paprikához, de ha mozzarella van otthon, azzal is működni fog.
Hozzávalók:
8 kápia paprika
1 l zöldség alaplé (vagy amilyen sűrűre szeretnénk)
4 ek balzsamecet redukció
100ml tejszín
pár csepp citrom
kicsi só, ha az alaplé nem volt sós
A paprikákat sütőben, esetleg sütőzacskóban megsütjük. Ha eleve zacskóban sütjük, akkor benne hagyjuk kb 10 percig, ha simán tepsiben, akkor még forrón zacskóba tesszük, hogy 10 perc állás után le tudjuk húzni a héjat a paprikáról. A héj nélküli, magjaitól megszabadított paprikákat összeturmixoljuk az alaplével, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, és a többi hozzávalót, és összeforraljuk. Itt lehet bátran ízesíteni. Ha alaposan összeforrt, azonnal tehetjük tányérra, de előtte olívaolajjal kenjünk meg pár szelet magos kenyeret, aztán tegyük rá a sajtot, amit grill alatt pirítsunk. A pirítóssal együtt tökéletes lesz.
Egy éve: Leves párbaj, Ragacsos csokis keksz, Édes vajas kiflikonty
Két éve: Grillzöldséges polenta, Zelleres, krémes krumpli gratin ,Fehérboros fűszeres körteleves
Karácsony: Grapefriut bobnon, Szaloncukor, Forrócsoki kémcsőben-ajándék
Utolsó kommentek