Ma megtoltak hátulról, de nem úgy, éppen ezért egyáltalán nem esett jól, mert ugye az elkövető nem kérte a beleegyezésemet, váratlanul ért, és hát nagyon béna is volt, sőt talán ittas is. Ezt még csak kibeszéltem volna a pszichomókusnál, de azt, hogy a hátulról belém jövő egy gyors mozdulattal hátratolatott, majd elhajtott anélkül, hogy megkérdezte volna hogy vagyok, és mi lett az autómmal, ahhoz kevés egy mókus, úgyhogy nem is megyek egyhez sem beszélőre. Az emberiségbe vetett hitem nem változik alapvetően, de teli van a fejem kérdőjel végű gondolatokkal, csak senki nem válaszolja meg. Mindegy, már megtörtént, én - majdnem - jól vagyok, még szerencse, hogy kéznél vagyok magamnak, kaptam magamtól kombinált kezelést, csoda tape-eket, remélem pár nap múlva el is felejtem.
Ez sem volt kis meglepetés, de az még nagyobb, hogy egy csodás clafouti még itthon várt, mire végeztem a rendőrségen, orvosnál stb. Annyira hálás voltam a fiúknak, hogy azt nem is tudják. Leültem és magamhoz vettem egy adag békét, és otthont jelentő clafoutit.
Eddig 3 clafouti receptet próbáltam, de egyikkel sem voltam maradéktalanul elégedett. Viszont ez a mai kifejezetten nekem íródott, szerintem tökéletes lett. A cukor mennyiségén egy kicsit csökkenteni fogok, mert nekem nem szükséges ennyi, én kevéssé édesen jobban élvezem, az állaga viszont feledtette a cukortöbbletet.
A clafoutit gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel lehet készíteni, cseresznye, málna, barack, szilva, a teljesség igénye nélkül, de ezek az én kedvenceim.
Mindenképpen jegyezzétek meg ezt a receptet, nem fog csalódást okozni!
Hozzávalók:
100+40 g cukor
40 g vaj
3 tojás
100 g mandula
60 g liszt
200 ml tejszín
1/4 tk só
vanília
A 100 g cukrot a tojássárgákkal és a puha vajjal kézi mixerrel kikeverjük, beletesszük egy 3-4centis vanília belsejét, és hozzákeverjük a tejszínt, kanalanként lassan. A mandulát, a sót, a lisztet összekeverjük, és a tejszínes keverékkel simára dolgozzuk, utána pedig a kemény habbá verjük a fehérjéket a maradék cukorral. Óvatosan egymásba forgatjuk őket, hogy a hab ne törjön, és kivajazott, vagy tapadásmentesítő sprayvel befújt edényekbe kanalazzuk, kb az edény 2/3-ig, majd a tetejére tesszük a gyümölcsöket (bár az aljára fognak menni) és a 170 C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 25perc alatt készre sülnek. 6 darab lesz.
Sárgabarackos mazsolás öntet:
5 sárgabarack
egy marék mazsola
60 ml bodzaszirup
Mindezt kb 3 perc alatt összefőzzük. Cukor nem kell hozzá több, mivel a bodza szirupban van elegendő. Szirup alatt a tömény szörpöt értettem, de akár egy sima narancs juice is megteszi helyette.
Utolsó kommentek