Költői a kérdés. A levenduláról mint fűszerről nem nagyon gondolkozik egy hagyományos magyar konyhát vivő háziasszony. Sőt, szerintem egy francia sem. Fogalmam sincs, hogy ki és miként jutott arra, hogy levendulát tegyen bármibe is a ruhásszekrényen vagy a nyári vendégváró koszorún túl . Bár ha arra gondolok, hogy mennyi jó illatú, aromájú növényt használunk tulajdonképpen kézenfekvő volt, egy bátor kisérletező ennek is adjon egy esélyt.
Már tavaly is próbálkoztam vele, akkor egy barackos teasüteményt sütöttem belőle, és egyetlen egy valamit sikerült leszűrnöm, hogy bizony nagyon óvatosan kell vele bánni. Gondolom van némi különbözőség a levendulák között, de az enyém egy igazán prémium kategóriás (ugye hogy indokolt a címben feltett kérdés?) ultra tiszta és intenzív levendula volt, amiből a megadott mennyiség határozottan soknak tűnt. Most nem volt receptem, simán mentem az érzéseim után, ami jónak bizonyult.
Valójában már régóta csiklandoz a gondolat, hogy kipróbáljam, de a madártej annyira hagyományos, tökéletes, egyszerű és nemes, hogy nem voltam biztos benne, felvállalható ezen jelzők bármelyikének K.O.-val való megsemmisítése, és a nyilván nem tudhattam előre mi lesz a vége a kisérletemnek.
Mikor először belekanalaztam forró volt még, és őszintén mondom úgy éreztem ezt nem kellett volna. Bár felsejlett azért valami a forróság mögött. Beraktam a hűtőbe, és csak másnap délután vettem újra elő. Érdemes volt. Sokkal de sokkal másabb arcát mutatta. Felrázta a madártejet kapott egy halvány olajos lila ízt, és már nem éreztem szentségtörésnek, vagy puszta sznobériának a levendula használatot. Ne kérdezzétek mi az a lila íz, a címben van a válasz (cinkosan mosolygok).
Hozzávalók:
750ml tej
2 tojás
75g cukor
1/4 rúd vanília
1/2 kk liszt
1/2 kk levendula (virág)
A tejet a levendulával, a vanília kikapart belsejével és a kikapart tokkal együtt forrásig melegítjük és éppen forrásban tartjuk. Ne zubogjon, mert megég, karamellizálódik nagyon hamar. Szedjük ki a levendulát és vaníliatokot a tejből.A tojásfehérjéket a tej melegítése közben verjük habbá egy kanál cukorral. Vizes kanállal tegyünk hab kupacokat a tejbe, és mindkét oldalával tartsuk benne 1-1 percig. Lyukas kanállal szedjük ki őket. A tojások sárgáját a maradékcukorral keverjük fehéredésig, és tegyük bele a lisztet. Most a már üres de forró tejjel öntsük fel a sárgját, és főzzük még kb 3 percig . Készen is vagyunk, csak a fehérje habokat kell a tej tetejére tenni, és hűteni. Ez csak fél adag Horvátn Ilonka recepje alapján, de ebből is lett 4 pohár bőven.
Csacskamacska:
Közben néhány sor a blog feljődéséről: amikor elkezdtem írni, a hozzám közelállóknak úgy mutattam be egy hírlevélben hogy megfogant egy újabb gyermekem, amit megpróbálok kihordani... a kilenc hónap karácsonykor fog letelni, de addig is szorgosan hordom a kötelező vizsgálatokra, és most a 18. hét környékén esedékes vizsgálatok annyira egészségesnek, és korának megfelelőnek mutatják a gyermeket, hogy kezdem elhinni, klassz kissrác lesz belőle. Ennek megfelelően elkezdtem csinosítani a környezetét is. Háni kitartó munkájával kerültek bele az újítások, de ez úgyszólván kötelessége is, hiszen Ő az apuka. A tartalmakat pedig igyekszem hamar beletölteni.
Jó?
Utolsó kommentek