Balsamico = balzsamecet redukció. Házilag is elkészíthető, balzsamecet, és türelem szükséges hozza. Lassú tűznél kell elforralni a balzsamecetet, amig krémes, mézes állagot kap. Ennek egyszerűbb változata, amikor az üzlet polcáról leemeljük a balsamico feliratos üveget. Ebből is van az alap, és különböző ízesített változatok is. Érdemes otthon tartani belőle, mert a sokféle módon és alkalommal felhasználható.
A mai szilvás pohárdesszert nem ennek indult, csak menet közben lett ezzé. Rita sütijét gondoltam kipróbálni, ribizli helyett szilvával, de nem jutottam el odáig, mert eszembe jutott hogy szeretem a szilvát levesként, rétesként, krémsajttal és itt fuzionált a az eredeti ötlet az én kedvenclistámmal. Remek lett, nem bántam meg a módosítást, de azért nem tettem le az erdeti terveről sem, pláne hogy kaptam ribizlit is.
Hozzávalók:
500ml tej
100g köles
3 ek cukor
1/2 rúd vanília
pici só
citromhéj
1 doboz philadephia sajtkrém
6 szilva
2 ek agaveszirup
1 ek balsamico
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és egy tapadásmentes felületre, vagy sütőpapírra tesszük. a tetejükre kevés szirupot és pár csepp balsamicot rakunk, majd forró 220C-os sütőben kb 8 perc alatt megsütjük.
A kölest alaposan megmossuk, és alőzőleg felforrósított tejjel odatesszük kis lángon főni. folyamatos keverés mellett puhára főzzük. A cukrot sót, és citrom héjat a vanília belsejével hozzákeverjük és kihűtjük, Ha kihűlt adjuk hozzá a sajtot, és habverővel alaposan keverük át. rétegezzük a sült szilvával. A tetejét szórjuk meg fahéjjal, de ez akár ki is hagyható.
A sajttól, kicsit sejtelmes, nem egyértelműen édes, inkább semleges ízbe hajlik.
Utolsó kommentek