A nyarat lehet üvegbe rakni úgy, hogy télen is élvezni lehessen. Sokáig ragaszkodtam a keresztanyám féle natúr barack eletevéséhez, ami se nem befőtt, se nem dzsem, a kettő között valami, amit kenni nem lehet, szépen tálalni mint a felezett befőttet szintén nem lehet, egy valamire jó csak: nagykanállal gyümölcsként enni, illetve almáspitébe az alma kiegészítéseként keverni egy kicsit. Bármelyikre gondolok összefut a nyálam.
Most viszont játszani támadt kedvem, persze nem annyira hogy pl. a barackból kis furfanggal mákosguba legyen, csak simán virágokkat társítottam a barackhoz, és ez a kicsi plusz nagyon sokat jelentett a végerdményben. A virágoktól zamatos, illatos és nyáribb lett az amúgy is napfénnyel telt barack. Kevés pectinnel sűrítettem, amit a Culinarisban vettem. Új termék, és már nagyon kellett. A virágkeverék is onnan származik, van belőle többféle.
Hozzávalók:
3000g őszibarack
600g cukor
2 ek virágkeverék
2 cs (26g) pectin
1 citrom leve
A barackokat alaposan megmosssuk, a héjat lehúzzuk, és negyedekre, vagy annál kisebb darabokra vágjuk. A cukrot rászórjuk, és a citrom levével főzni kezdjük. Ha stabilan átforrósodott belerakjuk a virágokat, hagyjuk kicsit forrni. A pectint hozzáadjuk, és tovább forraljuk 4 percig. Ekkor elővesszük a steril üvegeket, és megtöltjük a forrásban levő barackkal. Talán ha nem írom ide akkor is mindenkinek eszébe jut a kuapok rácsavarni az üvegekre, de biztos ami tuti, leírtam. Már mehet is a kamra polcára.
A virágok a barack levétől kinyílnak, és megtelnek nedvességgel, cserében átadják az illatukat színüket és frissességüket a baracknak. Nagyon finom, és szép is a kis virágokkal . Érdemes tennetek egy próbát legalább néhány üveg erejéig a virágokkal, megéri.
Utolsó kommentek