Nagyon csúnya szokás, ám annál hasznosabb, hogy a kanapén jegyzetfüzetet és tollat tartok, hogy ha véletlenül beleszaladok egy jó receptbe valamelyik csatornán, azonnal tudjak jegyzetelni. Így örvendeztettem meg magam ezzel a remek bab recepttel.
Fantasztikusan finom volt, és nem csak azért, mert egy napot állt és érett, vagy mert a csodaedényemben főztem, hanem azért is, mert egy nap teljes koplalás után az első falat volt amit megkívántam háni tányérjából, és akit majdnem behúztam a csőbe, és beleettem a tányérjába, de rám nézett és azt mondta: Vírusgazda vagy, egyél saját tányérból.
Így múlik el a világ dicsősége, 11 év után nem a nőt, az anyát, vagy a feleséget látja bennem, hanem a vírusgazdát. Szeretem az őszinteségét. Néha.
Hozzávalók:
2 bögre száraz tarkabab
1 nagy lila hagyma
½ szárzeller
½ üveg aszalt paradicsom
1 hámozott koktélparadicsom konzerv
2 ek paradicsom paszta
2 nagy sárgarépa
3 nagy csokor petrezselyem
babérlevél, só, bors, cukor
olivaolaj
bab főzőlé
A tetejére petrezselyem, kapor, és fetasajt
A babot egy délutáni áztatás után sós vízben puhára főztem3 babérlevéllel. Az öntöttvas kerámia edényemben a hagymát apróra vágtam, és megfonnyasztottam, aztán hozzáadtam a szeletelt zeller szárat, és a karikára vágott répát, végül a csíkokra vágott aszalt paradicsomot. Ráöntöttem a paradicsom konzervet, és a paradicsom pasztát is hozzákevertem, végül szűrőlapáttal rászedtem a babot. Tettem hozzá pár kanálnyit a bab levéből, és ízesítettem sóval borssal egy kávéskanálnyi cukorral, meg az apróra vágott 2 csokor petrezselyemmel. Összeforraltam, majd rátettem az edény tetejét, és 160C-os sütőbe tettem kb 1 órára.
A tálaláskor meg kell szórni
fetasajttal, de nem ennyivel mint a képen, hanem sokkal többel,
(csak gondoltam a fotó többet mutatna a lényegből így) és friss
petrezselyemmel, meg kaporral, vagy opcionálisan valamelyikkel.
Szerintem hasonló kedvencünk lesz mint a lecsó.
Utolsó kommentek