Imádom a répát. A szememmel: szép. Szép a színe, sok az árnyalata a formája vagy a mérete. Igazán változatos. A kezemmel: jó fogás van rajta. Mindig kézre áll, bármit csináljak is vele, pucoljam, vágjam, szeleteljem. Klassz a tapintása is, hol sima, hol nem, kemény, és hűvös. A számmal: jólesik beleharapni, ha kemény, és nyers, finom ízlelni, ha fűszeres, és puha. Van e ennél klasszabb zöldség? Kevés. Háni szerint csak a nők vonzódnak ennyire a répához.
Hugh is hasonlóan gondol rá a River Cottageból, pedig Ő férfi. Ezúton üzenem a répát elutasító férfiaknak, hogy attól, hogy répa, attól, hogy sárga, és attól, hogy gyerekkorukban kötelezően meg kellett enniük, felnőttként átgondolhatnák a vele való viszonyukat, mert ez ma már más, mint régen.
Hugh legújabb zöldséges szakácskönyvéből vettem a répa receptet, és nem kellett csalódnom ebben sem. Persze nem elhanyagolható szempont, hogy nagyon finom volt a répa is, amit vettem. Amint írja, nem csak zsenge friss répából, hanem akár öreg vermelt répát is lehet használni, de azt értelemszerűen érdemesebb inkább karikára vágni, vagy hosszú szeletekre.
A répa alatt marad vaj, kenyérrel mártogatva, több mint mesés. Rég nyaltunk ki ennyire durván az utolsó maszatig mindent egy edényből. Pedig így volt.
Nagy igyekezetemben egyébiránt elfelejtettem a citromhéjat a gremolatából, amit később pótoltam, csak az már nem látszik a fotókon. Ezért aztán le kell szögeznem, hogy citromhéj nélkül is remekül működik a recept, de persze vele is. Őszintén szólva egészen más vele és nélküle, de mindkettő nagyszerű.
Hozzávalók:
500g sárgarépa
1 ek olíva olaj
30g vaj
só, és frissen őrölt bors
a granolatahoz:
1 gerezd fokhagyma (Hugh csak felet mond, de nem volt sok az 1, lehet az övé nagyobb)
1 csokor petrezselyem
1 citrom héja reszelve
Egy tűzálló edényben, vagy serpenyőben a vajat az olajjal felhevítjük, majd belerakjuk a pucolt répákat, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük alufóliával, és 180C-os sütőben 30-40 percig sütjük, ekkor levesszük a fóliát, és tovább sütjük 20-30 percig. Közben a granolatahoz a fűszereket nagyon- nagyon apróra vágjuk, és ha kivesszük a répákat a sütőből, azon nyomban rászórjuk. Önállóan, vagy köretként is remekül megállja a helyét. Imádni fogjátok.
Én tettem egy kevés extra vajat is, mert pontosan azt reméltem, hogy a vaj remek lesz tőle, úgyhogy plusz vajat ajánlok megfontolásra mindenkinek.
Itt egy másik nagyszerű répa recept a kezdetekből, ezt is érdemes kipróbálni.
Utolsó kommentek