Ezt a szikkadt kenyérrel készült paradicsomleveset az olaszok melegen, a spanyolok hidegen eszik. A magyar háziasszonynak meg most a hideg a szimpatikus, mert nem kell hozzá tűz, csak botturmix.
Én eddig csak a meleg, főzött változatot ismertem, amit nagyon szeretek, de az Andalúz kurzuson a hideg változatot tanultuk meg, mintha csak a kánikulára készültünk volna.
Mint mindig, most is elmondom, hogy ez a leves nagyon kevés hozzávalót tartalmaz, így hatványozottan érvényesül a friss és jó minőségű alapanyagok íze, aromája, lehetőség szerint törekedjünk mindenből a legjobbat választani.
Hozzávalók:
1000g paradicsom
250g szikkadt kenyérbél
1gerezd fokhagyma
2 ek Sherry ecet, (de egy mézes tokaji is jó lesz)
70ml extra szűz olíva olaj
só
A kenyérről vágjuk le a héját, a paradicsomról pedig húzzuk le, és szeleteljük mindkettőt. Tegyük tálba, és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk össze. Ha kész, egy szűrőn szűrjük át a levest, amit a szűrő alatt nyerünk, az már a kész leves lesz, ami krémes, telt ízű, és nagyszerű állagú lesz.
Ha nagyon játékos kedvetekben vagytok, két reszelt főtt céklát is turmixolhattok bele, attól csodás színt, és édes ízt kap, a tetejére pedig szórjatok natúr kecskesajtot, de mi kipróbáltuk friss feta sajttal is, az sem volt nagy tévedés, remek volt úgy is.
Egy éve: csokis ribizlis fánk
Utolsó kommentek