Ilyen ártatlan rózsaszínbe öltöztetett és romantikába burkolt ördöggel soha nem találkoztam még. Fekaptam a fejem, amikor azt olvastam: ‘Viennese Punch Cookies’-azaz Bécsi Puncs Keksz. A külleme finom, kecses, és kívánatos volt, Bécs megjelenése a névben pedig romantikus ízképet rajzolt a nyelvemre.
De! Ennél több cukrot csak akkor lehetne belepréselni egy sütibe, ha cukorszirupba áztatnánk. A valaha volt legédesebb élménybe hajszolt vad romantikus képzelgésem. Minden elképzelhető határon túlmegy. Mindezek ellenére is ördögien hívogat, és csábít. És még jó is. A benne lévő alkoholtól huncut, a tonnányi cukortól bűnös, a küllemétől pedig vonzó és ellenállhatatlan lesz.
Egyszer el kell készíteni. Egyszer! Lehetőleg akkor, amikor sok vendéget hívunk, hogy ne egyedül kelljen megenni. Ha mégis, annak cukorkóma vége. Jajj, egy dupla ristrettóval, délután, ülve, feledhetetlen élmény. Ha öreg leszek, ilyenekkel sokkolom majd az állandóan fogyókúrázó lány unokáimat, és menyeimet.
Hozzávalók a tésztához :
220g vaj
120g porcukor
100g mandulaliszt
310g liszt
Töltelékhez:
80 ml sárgabarack pép
60g étcsokoládé olvasztva
2 ek rum (nem sütő!!! Igazi)
2 tk finomra reszelt friss narancshéj
2 tk finomra reszelt friss citromhéj
Rózsaszín máz:
240g porcukor (átszitálva)
2 ek rum
2 ek víz
színező
A tésztához a cukrot a vajjal habosra keverjük, és hozzákeverjük előbb a mandula majd a sima lisztet. Ém kézi mixerrel előbb a habverőket használtam, a lisztes keveréshez pedig átcseréltem a dagasztó lapátokat. A tésztát három azonos részre osztjuk. Mindegyik adagot kinyújtjuk, és adagonként 24 korongot szúrunk, amit sütőpapírra téve 180C-ra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt megsütünk. Az első adagot félretesszük hűlni. Ha kihűlt, egy zacskóba rakjuk, és nyújtófával összetörjük. A másik két adagot fogjuk megtölteni.
A töltelékhez A csokit felolvasztjuk, és visszahűtjük. A sárgabarack péphez és fele mennyiségű folyós, nem édes házi baracklekvárt, és fele rumba áztatott aszalt barackot pürésítettem össze. Hozzáadjuk a csokit a reszelt héjakat, és a rumot, végül asz összetört kekszet.
Megtöltjük a kihűlt korongokat.
A cukormázhoz a liszthez keverjük a rumot, és a vizet, illetve a színezőt (ez a romantika miatt kell, meg ez a puncs sablon ugye), bevonjuk vele a sütiket.
Napokig eláll, a cukorburok alatt remekül összeérnek az ízek.
A recept Nick Malgieri: The Modern Baker (2008) című könyvéből származik - kis módostással.
Egy éve: Gőzgombóc ( a csodás)
Utolsó kommentek