Szóval nem valami Holstein, vagy Mangalica fajtából, hanem erdőben nevelkedett, szabadon kóricáló vaddisznóból. Komolyan gáz, hogy áprilisban még ilyesféle melengető fogásokat ajánlok, de holnapra megint narancs riasztás van ahelyett, hogy lemosnánk a bringákat a hétvégi programhoz.
Mindegy. Van ez a múltkori sztori a disznóról, ami egy tökéletes példa a win-win szituációkra, nos akkor nem csak Balázs tette oda magát, de én is, csak én a könnyebb, vagy inkább testhezállóbb feladatot vállaltam, a vadast. Csak puszta érdekesség képen jelzem meg, hogy évekkel ezelőtt Balázs anyukáját hívtam fel vadas receptért, mert állítólag ő ebben a legjobb Budán. És így van, csak most már én is a legjobb vagyok benne vele együtt, általa, és én sem vagyok irigy, megosztom, hogy még többen élvezhessük.
Hozzávalók:
6 szelet vaddisznócomb
300g sárgarépa
300g fehérrépa
½ zeller
1 karalábé
1 hagyma
½ póréhagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 paradicsompaprika
1 csomag petrezselyemzöld
1 citrom vékonyan levágott héja
3 babérlevél
6-8 szem bors
1 tk mustármag
3 ág kakukkfű (Fontos! Nem kihagyható!)
400ml alaplé
só
A húst kevés olajon hirtelen pirítsuk meg egy serpenyőben, hogy a rostok bezáródjanak, majd tegyük egy kukta aljába. A tisztított zöldségeket, és a fűszereket tegyük a húsra, öntsük fel az alaplével. Sózzuk annak megfelelően, hogy az alaplé sós e, vagy mennyire sós egyáltalán. Én kb 40 perc főzés után levet5tem, és hagytam lesisteregni, majd felnyitottam, és ellenőriztem sóügyileg, meg a hús puhaságát. Majd még 20 percet adtam neki.
Ha késznek ítéljük, készülhet a mártás:
Hozzávalók:
5 tk jóféle mustár
1,5 ek cukor
3-4 ek tejföl
A cukrot karamellizáljuk, majd félrerakjuk. A húsról leszedett zöldségeket egytől egyig, a citromhéj, illetve a paprika és paradicsomhéjakon kívül kiszedjük és botturmixszal pürésítjük, és annyi lével engedünk fel, hogy mártásnak megfelelő állagot kapjunk. Ezt a zöldségpürét a karamellre rakjuk, és átforraljuk, közben hozzáadjuk a mustárt is. Csak a legvégén adjuk hozzá a tejfölt, amivel éppen hogy forraljuk. Pont ennyi, és kész vagyunk.
Zsemlegombóccal tálaljuk.
Egy éve: répatorta trüffel
Két éve: eper-mango sorbet
Utolsó kommentek