HTML

KajaPiaZongora - recept, receptek

A sütés, és a főzés a az én terápiám. Receptek és ízek után kutatok. Végül a recept, és a fotó is ide kerül. Találsz étel, ital, desszert, és design ötleteket. Legyen az otthoni főzés és étkezés a gasztronómia méltó része, ne csak kötelező program, és feladat.

Friss topikok

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér

Linkblog

Címkék

0fok (4) 0fokalatt (7) 0fokfölött (38) agaveszirup (3) alaplé (2) alkohol (2) alma (12) anannász (1) aprók (20) aprósütemény (20) avokado (4) bab (1) barack (2) bénázások (2) birsalma (4) biscotti (3) bonbon (1) borsó (3) bruschetta (3) bulira (28) bulivan (2) cékla (3) citrom (5) csacskamacska (77) család (10) cseresznye (2) csicseriborsó (2) csicsóka (1) csirke (1) csokis (54) cukkini (9) cukkíni (3) cupcake (5) curry (1) design (4) desszert (60) dinye (2) dzsem (2) édes (36) édeseim (260) egres (1) élesztős (27) élménybeszámoló (12) előétel (9) eper (10) étel (1) ételek (28) ezmiez (1) fagyi (3) falatok (11) fánk (2) felfújt (1) fesztivál (1) feta (5) fhús (7) fölött (2) főzök (103) french toast (1) ganache (2) gesztenye (1) gomba (3) gombóc (2) gránátalma (1) gyerek (21) gyümölcsös (161) h (1) hagyma (1) hagyományőrzés (10) hal (8) hellókarácsony (12) hitalok (10) hűtök (59) ital (9) joghurt (7) karácsony (41) karamell (2) karfiol (1) kávé (3) keksz (3) kelbimbó (4) kelt (10) kenyér (17) keverek (61) kitalok (4) koktél (1) kókusztej (1) köles (4) könyvjelző (1) köret (16) lángos (1) lasagne (1) lencse (3) leves (19) libamáj (1) macaroon (5) majonéz (1) mák (3) málna (2) mango (2) más (58) mascarpone (9) matcha (1) medvehagyma (1) meggy (6) mousse (1) muffin (1) Munkatálaló (1) nélkül (1) Nobilis (2) nyúl (1) öko (8) okosság (9) okosságok (3) olasz (14) olvasónapló (1) országtorta (1) ostya (1) őszibarack (5) ötletek (41) padlizsán (5) palacsinta (1) pálinka (2) paprika (5) paradicsom (5) pesto (3) pohár (3) polenta (3) programajánló (2) push up pops (2) rebarbara (7) répa (9) rétes (3) ribizli (1) ricotta (3) rizs (3) sajttorta (12) saláta (4) saláták (30) sárgabarack (11) sárgadinnye (1) segítsüti (2) shús (12) sorbet (1) sós (57) spárga (6) spenót (5) statisztika (1) sütés (1) sütésnélkül (3) süti (13) sütök (89) sütőtök (1) szeder (1) szendvics (18) szilva (13) tepertő (1) terités (3) teszt (1) tészta (26) tesztüzemmód (1) tonhal (1) torták (46) tortilla (1) ünnepelek (57) vendégváró (31) Villa Bagatell (1) zacskó (1) zeller (2) zöldség (80) zongorázok (119) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • BahariAnna: A képek önmagukért beszélnek. Étteremben ettem hasonlót, de ott egy mini adag volt körülbeül 2000,... (2019.09.18. 15:38) Nutellás sajttorta
  • takacsveca93: Cukor helyett én édesítőt tettem bele, így a lelkiismeretem picit nyugodtabb. Szupi recept, az ala... (2019.06.30. 21:04) Epres cseresznyés mini pite
  • takacsveca93: Én is kipróbáltam és áradoztak, hogy mennyire finom lett, szóval biztosan készíteni fogok még ilye... (2018.01.28. 15:22) Méternyi cupcake
  • Csalogány: Hello. Valahogy nem úgy sikerült ez a süti ahogy ide le van írva. Ugyanis a 175 fokra előmelegítet... (2017.07.17. 19:32) Ragacsos csokis keksz
  • tom sawyer: Egy jó másfél éve nem jártam itt, de ahogy látom, nincs is már frissítés. Remélem szültél még pár ... (2017.01.02. 20:23) Püspökkenyér-gyümölcskenyér
  • Utolsó 20

A ribizlilekvár margójára

2013.07.14. 13:52 :: sajtosbrokkoli

A lekvárkészítés alapvetően azt hiszem családi elfoglaltság kellene, hogy legyen. Nem csak a ribizlié, mindegyik másé is. Talán van ahol ez magától értetődő, de nekem ritkán adatik meg, ezért igen nagyra értékelem.

IMG_4866.jpg

Vasárnap ribizlit szedtünk, csakúgy mint egy éve ilyenkor. Viszont most abban a különös szerencsében részesültem, hogy nem maradtam magamra a feldolgozással, és csudaélményekben részesültem. Alapvetően már a szedésnél is. Vince rácsodálkozott a bokorra, és azt mondta: - Anya! Miért ilyen kicsi ez a bodza bokor? Mondjuk szerencse, mert így én is felérem.- Mert ribizli. Világosítottuk fel kórusban a gyermeket. De ragaszkodott az eredeti gondolatmenethez, és több ízben lebodzázta még. Másnap reggel aztán elkezdtem leszárazni a ribizlit, és felváltva hol a „Kedvesmama”, hol pedig Papa jött és beszélgetett velem kedvesen, Háni is kivette a részét a munkából, néha, ha megkértem, a fülem mögé tűrte a hajam. Jöttek a gyerekek is sorban, és nem folyamatosan ugyan, de leszáraztak egy-egy fürtöt.

Fontos dolgokra derült viszont fény. Például, megállapítottuk Papával, hogy az én „pesti konyhám” tökéletesen alkalmatlan a ribizlilekvár készítéshez, hiába nagy, nincsenek nagy műanyagedényeim a mosáshoz, nincs nagy lefolyó az udvaron, ami fölött le lehetne csapatni a ládát vízzel, hogy a homok eltűnjön róla. Aztán megállapítottuk, hogy a zselésítőszerrel elrakott dzsemeknek egyen íze van, hiába is más a színük, hiába is más gyümölcsből készülnek, ott van az a közös íz, amit mindenbe belerak, és amivel ugyanolyanná teszi. Aztán ott van az állaga is, ami szintén ugyanolyan idegesítően egyforma. Mamát ezek az apró részletek nem zavarják különösképpen, szerintem ő túl akar csak lenni a lekvárokon, és ezt is megértem az ő korában. Papa viszont elégedetlen egy kissé. Keresné még a kalandokat, ha máshol nem is, hát a lekvárok íze és állaga között mindenképpen.

Aztán jött az üveg kérdés. Miért nem mindegy, hogy mekkora üvegbe kerül? Mama újra a legyünk túl rajta félliteres uborkás üveget ajánlotta, azok gyorsan megtelnek, de Papával újra megértettük egymást, hogy ha egyszer linzert töltök vele, akkor nem kell literes, vagy hétötvenes üveg, mert annyi linzert azért már mégsem sütök egyszerre, ha meg nem fogy el, akkor a hűtőben foglalja a helyet. Ezzel szemben pontosan tudom mekkora üveg kell egy két adag linzerhez, mert mindig annyit sütök.

Na ha bárki azt gondolná, eddigre a „kedvesmama” már kész volt tőlem, meg papától, téved, mert az a drága asszony ahelyett, hogy minket hallgatott volna amint az udvaron fecserészünk túl nagy egyetértésben, a már előkészített ribizlit feldobta a tűzre, főni. Olyan hamar lettünk kész a lekvárokkal, mint még én magam soha, és nem győztem hálálkodni, hogy délutánra még tópartra menni is volt időnk.

Kellemesebb, szórakoztatóbb, és kevésbé volt idegölő 10 kiló ribizli feldolgozása mint általában.

Köszönöm mamának a hathatós segítséget, papának meg a kellemes társaságot. Repült az idő.

Mivel a ribizlipucolásról nem tudok kellemes képeket mutatni, inkább mutatok néhány tóparti csendéletet. Csak úgy, vasárnapra.

IMG_4879.jpg

IMG_4994.jpg

IMG_4873.jpg

12 komment

Címkék: csacskamacska zongorázok

A bejegyzés trackback címe:

https://kajapiazongora.blog.hu/api/trackback/id/tr705404125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bmari62 2013.07.14. 18:53:56

Jó szöveg, szereztél nekem egy pár nevetgélős percet, szóval az a csendélet a szárakból nagyon jó...De végül megírhattad volna, hogy milyen üvegekbe raktátok...stb???Piros vagy fekete volt a ribizli?
Marika

bmari62 2013.07.14. 18:54:56

@bmari62: Bocsi, most látom a piros bogyókat!!!
M

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.07.14. 22:26:25

Ehe! Az erdei gyümölcsökből kár tiszta lekvárt készíteni!

1., Az antioxidáns és vitamin mennyiségük többszöröse a napi szükségletnek, így ha tisztán esszük kárba megy a nagy része!

2., Túl sok munkával lenne túl kevés eredmény!

3., Nagyon erős az aromájuk!

4., A magjuk élvezhetetlenné teszi, ha túl sok van benne!

Tehát általában almával szokták összefőzni, olyan 6-10% arányban! Legyen az bodza, áfonya, kökény, szeder vagy bármi más!

rezsoatya (törölt) 2013.07.15. 01:02:27

@Con Storm: vitatkoznek, ha lehet...

Ha a felsoroltakat almaval osszefozod, akkor a cikkben leirt hatas ervenyesul. A "tiszta" lekvarokban pont az a jo, hogy nem lesz erezheto pl. az almaiz. Mert bizony, mas ize van attol!

Nem ertem a "tudomanyossagot" sem: akkor ki kellene szamolni, mi a napi szukseglet antioxidansbol, vitaminbol, szenhidratbol, feherjebol, stb. es abbol osszekotyvasztani valamit? Es ne egyunk veletlenul sem tobbet, mert karba vesz? Az etkezes nem errol szol...

rezsoatya (törölt) 2013.07.15. 01:04:47

A kepekhez:
rantott ebihal volt az ebed? :D

magyar bucó 2013.07.15. 06:21:41

@rezsoatya: Az nem ebihal, hanem törpeharcsa ivadék.

magyar bucó 2013.07.15. 06:23:10

Nincsenek literes, félliteres és "hétötvenes" befőttesüvegek...

magyar bucó 2013.07.15. 06:29:53

@magyar bucó: (Méregdrága, csatos, dombordíszítéses, festett kivitelben van,de az műmájereknek való, nem lekvárnak.)

rezsoatya (törölt) 2013.07.15. 07:03:56

@magyar bucó: mondtak mar, hogy oreg koromra illene megkomolyodnom, de sosem hallgattam a szep szora...

rezsoatya (törölt) 2013.07.15. 07:15:53

@magyar bucó: olvasom, hogy csod szelen vannak a Praktikerek...

m.vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20130711-csod-szelen-a-praktiker.html

Persze, nyakukon maradt a sok felliteres befottes uveg...

www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=186635

es most figyelj:

:-))))))))))))))

Elijah_Baley 2013.07.15. 09:13:49

remek írás, a kispolgári finomkodó stílus, sok ügyesen összeválogatott nyelvi eszköz, az idézőjelezés, a nagybetűs köznevek, köszönöm, ez a szösszenet csodálatos ántivilági szembehányása az emberi ízlésnek. a cím inkább szocreál klisé, de azért nem rossz.
süti beállítások módosítása