Nem megy még flottul a szerkesztés, de ismétlés a tudás ...."valami rokona, az biztos" (mondta a bukott riportalany a pótvizsga kapcsán). Szerintem, legyen mondjuk az apja.
Kati tegnap megkérdezte, a céklára reagálva, hogy: "...csak ilyen epertorták lesznek, vagy normális kaják is?"
Ezért aztán jöjjön egy nagyon normális, és egyszerű édesség, ami talán még neki is menni fog (majd lassan írom). Az almák úgyis kezdik elveszíteni a frissességüket, pont megfelelőek, hogy lepényt készítsünk belőle. Nem kell nagyon előkészülni, egy normál hűtőben alapban megtalálni minden hozzávalót.
Annyira, de annyira finom, hogy rászoktok, ha megkóstoljátok.
Mielőtt megkérdezitek, igen, nálam is lehet kóstolni, csak szóljatok előtte!
Hozzávalók:
3 alma
2 ek friss citromlé
3 ek sima liszt
3 ek cukor
1/4 tk fahéj
1 tk sütőpor
2 tojás
vaj a sütéshez (kb 5 dkg)
+ tejföl a tálaláshoz
Az almát lereszeljük, 1 ek citromlével, és 1 ek cukorral összekeverjük, félrerakjuk kb. 15 percre. A tojásokat villával felverjük, a lisztet, a sütiport, fahéjat, maradék cukrot összekeverjük.
Ha letelt a 15 perc, az almát kicsavarjuk, lehetőleg rögtön egy kis lábosba, amibe majd a karamell készül, és a száraz almát összekeverjük a tojással, az 1 kanál citromlével, majd ebbe az almás keverékbe jöhet a lisztes, száraz tartalom. Ha ezt is összekeverjük, ismét félre rakhatjuk.
Jöjjön a karamell. Ne essetek kétségbe, ez nem igazi karamell, nem kell hozzá hőmérő, és szuperképesség, elronthatatlan, mert nem számít ha kicsit hígabb, vagy sűrűbb.
Hozzávalók :
az almánk kifacsart leve leszűrve
3 ek cukor,
1 ek vaj,
2-3 ek tejszín
pici só
Az almalét forraljuk addig, amíg kb. fele mennyiségű lesz, majd tegyük bele a cukrot, forraljuk, amíg elkezd sűrűsödni, ekkor tegyük bele a tejszínt, még 1 perc forralás, és végül a vaj, meg a só. Ha elolvadt, kész is van.
Most süssük meg az almalepényünket a vajon. Ne maximumon álljunk neki a sütésnek, sőt!
Olvasszuk meg a vajat, és vegyük vissza majdnem minimumra a hőfokot, majd vizes kanállal vegyünk ki egy adag almát, és lapítsuk el a serpenyőben. Lassan süssük mindkét oldalán.
Ha kész, papíron itassuk le a vajat, locsoljuk meg a karamellel, és tegyünk mellé tejfölt, így lesz kerek az ízvilága!
Utolsó kommentek