Kihasználtuk az első alkalmas májusi hétvégét és tópartra mentünk, sportoltunk. Elvihettük volna a piknik sajttortákat is, amik péntek délután készültek, és a hűtőben vártak éjszaka, de a reggeli napfény annyira jól állt az üvegeknek, hogy mindenki rábukott egyre, nem volt mit elvinni! Mondjuk, nem is vittük volna el, pláne annak tudatában, hogy akkor lemaradtunk volna a fiúk mindent összefoglaló pazar mondatáról. A tóparti büfében Bubó ráizgult egy ischlerre, meg is kapta, majd 2 falat után konstatálta, hogy ez bizony nem finom sőőőt, majd a Zsebkutya tesója gondolta, hogy tesz vele egy próbát Ő is, és itt jött el az igazság pillanata, amikor beleharapott, és a lemorzsálódott tésztadarabokat meglátta a tányéron, azt mondta: NÉZD ANYA, PRÉZLIT IS ADTAK HOZZÁ!
Majdnem lefordultunk a székekről, nem voltam rest, és én is beleharaptam eztán, és egy újabb különlegességre figyeltem fel, a számban szétáradt egy már gyerekkoromban is rettenetesnek talált, rózsaszínű fogkrém íz. Innen már nem volt megállás, mindenki megkóstolta és valóban ott volt az a különleges rózsaszín íz. Rémálom, azóta is azon tűnődöm, hogy kerülhetet bele, talán a műlekvár volt a közepén? Az lehetett a forrása?
A sajttorta viszont kellemes lett, sőt, a felébe bodzát is raktam, bár a lime-nak úgy érzem nem annyira volt barátja, viszont lime nélkül nagyszerű párosításnak tűnik. Azt gondoltam, hogy a sütéstől esetleg majd megbarnul, de amint a képeken is látszik, nem színezte el, semmi változás nem történt az ízén kívül.
Hozzávalók:
50 g cukor
225 g krémsajt (philadelphia)
1 tojás
25 ml tejszín
citrom, citromhéj, vagy lime
kevés vanília kikapart belseje
300 g eper
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A cukrot késes robotgépbe tesszük és kb 1/2 citrom héjával alaposan összekeverjük, hogy a citromhéjtól átnedvesedjen a cukor. Ezután jöhet a sajt és a tejszín, a vanília, majd a legvégén a tojás. Alaposan összekeverjük és kicsi befőttesüvegekbe rakjuk, maximum az üvegek kétharmadáig. Egy hőálló edénybe forrásban lévő vizet öntünk, és beleállítjuk az üvegeket. A víz érjen az üvegek feléig. 25 perc alatt készre sülnek, a széle legyen szilárd, a közepe pedig remegjen még, amikor kivesszük.
Ha bodzát is rakunk bele, akkor mossuk meg a virágot, és a szárról letépkedve tegyük a turmixba, de akkor a citrom és lime héjra nincs szükség! Üvegenként kb 1 evőkanál bodzavirággal számoljunk.
Ha kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tegyük hűtőbe, minimum 5 órára, vagy egész éjszakára. Tálalás előtt öltöztessük fel eperrel vagy más gyümölccsel.
Gyorsan fogyott...
Utolsó kommentek