Rizst kétféleképpen tudok készíteni: tökéletes pergőre, vagy tökéletes szenesre. Agyrém. A rizsről már írtam egyszer, hogy erre még kitérek, és most el is jött a pillanat. Az apropóját az adta, hogy újabb 2 hetes áztatásra ítéltem egy lábost. Kedden felhívott a "kedvesmama" és (visszanéztem) 18,5 percet csacsogtunk, aminek nagyon örültem mindaddig, amíg be nem fejeztük, és vissza nem mentem a konyhába. Na, ekkor sok mindent éreztem az örömön kívül. Nem voltam dühös, mert ezt a mutatványt gyakorlatilag rendszeresen gyakorlom és már tökéletesre fejlesztettem, inkább fásultan szembesültem vele, hogy újra kell csinálnom, és hogy napokig ott fog éktelenkedni a mosogató alján egy fekete edény. Mindig ezt csinálom, van egy nagyszerűen záró lábos-fedő egységem, ami annyira jól zár, hogy nem nagyon jönnek az illatok, na, így aztán, hacsak nem vagyok végig a konyhában, akkor el is felejtem, hogy rizst főzök. Azt is bevallom, hogy 2 éve télen, egyetlen este alatt csak a harmadik rizst sikerült az asztalra tenni, mert az előző kettő a fent leírt módon végezte és szénné égett, mert bár a második edényem már nem zárt annyira jól, de annyira égett szag volt a lakásban, hogy nem tűnt fel, hogy már ez is ég, pláne, hogy a kereszthuzat ötletével sikerült egyenletesen elterítenem minden helységben. Sírva röhögtem, amikor feltettem a harmadikat, de akkor már nem hagytam magam. Pedig Háni ajánlotta, hogy rendeljünk inkább. Legyőztem magam, és lett rizs! Most mondja valaki, hogy ezt tudja űberelni, jöhetnek a konyhai "beégések".
Vissza az ételünkhöz: remek lett a második rizzsel, de a friss tárkony elengedhetetlen hozzá, pláne hogy most még venni is viszonylag egyszerű, ne használjunk szárítottat!
Hozzávalók:
2 pohár rizs
2,5 pohár zöldségalaplé (Katinak: igen, lehet vegeta és víz is)
1/2 padlizsán
1 cukkini
1/2 brokkoli
2 sárgarépa
1 fehérrépa
200 g laska gomba
gouda sajt reszelve
olaj, só, bors
2 ek apróra vágott tárkony
1 doboz philadelphia sajtkrém
2 ek tejföl
2 ek tejszín
A rizst megfőzzük, és egy olajjal kikent edény aljára tesszük. A zöldségeket olajon, sóval-borssal megpirítjuk, ha valaki nem szereti ha roppanós a zöldség, akkor kevés vízzel párolja egy kicsit. Ha ez is kész, tegyük a rizsre, majd keverjük össze a krémsajtot, tejfölt, tejszínt és a tárkonyt, amit ügyesen oszlassunk el a zöldségek tetején. Végül szórjuk meg a sajttal, és kb 20 perc alatt süssük össze 220 C fokon. Nekem nagyon ízlett, Háni finnyogott, hogy nem elég puha a zöldség, de azért nem hagyott időt fotózni, amit láttok az már a két nappal későbbi remake. A másodikat tegnap hidegen ettem meg a nagy melegre való tekintettel, úgy is remek volt.
Katinak néhány kérdésre válaszolok:
- Igen, lehet másmilyen reszelt sajt is a tetején
- Igen, lehet egy nagy adagot egyben is sütni, nem kell önálló adagokat sütögetni
- Igen, lehet más zöldségekkel is, pl: zöldbab, spárga, egyéb gombák.
Nem röhög, igen, felmerültek ezek a kérdések!
Végül pedig mondja meg valaki a tutit, rakott szörnyetegeket hogy lehet jól fényképezni?
Legvégül pedig:
Tegnap éjjel szuper okosságokkal tarkított remek stílusban megírt posztot dobtam ide, de amikor rákattintottam a mentés és publikálás gombra, elszállt az egész. A csendes békés esténk egy 3 perces, villámanyázásba torkollott, aminek az utolsó mondata az volt: Igazad van, máskor nem kell hozzányúlnom a gépedhez. Szeretem ezeket a gyors meneteket, velős mondatokat, megmentik a péntek esténket a dögunalomtól.
Utolsó kommentek